KINOA: 6 zdravstvenih problema koje ćeš rešiti uz pomoć ove žitarice

Kinoa je namirnica koja je apsolutno nezamenljiva kada je reč o proteinima biljnog porekla. Oko 2015. godine, njena popularnost rapidno raste, a kinoa zauzima tron među namirnicama koje svi žele da probaju. Šta to ima u njoj pa je (postala) toliko poželjna?


Iako po svom izgledu podseća na žitaricu, kinoa to nije. Tačnije, ona je tzv. “pseudo žitarica” jer izgleda, konzumira se, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti (pa čak i veće) kao i žitarica, ali po pravilu spada – verovali ili ne – u porodicu trave (među kojima su spanać, blitva i cvekla).

Iako je sitnija od pirinča, ječma i pšenice, kinoa spada u žitarice neutralne boje i tvrde teksture, a po izgledu najčešće podseća na seme spanaća.

Kinoa nam dolazi sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretirala kao super hrana. Za vreme Inka, kinoa je nazivana majkom svih žitarica. To nas ne čudi kada znamo da je kinoa sadrži svih osam amino kiselina, a pored toga je fantastičan izvor proteina, gvožđa, vlakana i vitamina B i E.

Minerali koji se nalaze u kinoi nisu zanemarljivi, pa su se tu našli još i magnezijum, mangan, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum. Drugim rečima, sa jednom porcijom kinoe, svom organizmu dajemo gotovo sve potrebne vitamine i minerale koji su potrebni našem organizmu da bi funkcionisao normalno!

Foto: Unsplash

Koje zdravstvene benefite ima kinoa?

  • Leči migrenu

Kinoa je bogata vitaminom B i magnezijumom, zbog čega se preporučuje osobama koje pate od migrenoznih glavobolja.

  • Rešava zatvor

Veliki broj biljnih vlakana u kinoi podstiče metabolizam na varenje i ubrzava creva, što se preporučuje osobama koje imaju problema sa zatvorom i neredovnom stolicom.

  • Reguliše telesnu težinu

Kinoa je namirnica koja daje i zadržava osećaj sitosti, zbog čega osobe koje konzumiraju ovu “žitaricu” nemaju nagle osećaje gladi, a vitamini i minerali unutar nje podstiču energiju i sjajni su pre fizičke aktivnosti.

  • Snižava holesterol

Upijajuća vlakna u kombinaciji sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš holesterol. Ukoliko ste od onih koji zbog povišenog holesterola imate redukovanu ishranu i prinuđeni ste da smanjite unos proteina životinjskog porekla, kinoa je idealan obrok za Vas.

  • Održava krvni pritisak

Kinoa u sebi sadrži dovoljno kalijuma koji održava zdrav bilans natrijuma u organizmu, što dalje rezultira smanjenjem povišenog krvnog pritiska.

  • Smanjuje rizik od dijabetesa

Fenolna kiselina, vitamin E i polisaharidi iz kinoe, sprečavaju upalne procese koji su, dokazano, povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Kako konzumirati kinou?

Kinoa se najčešći izbor za salate, jer tokom termičke obrade ne gubi svoj oblik niti boju. Može se pronaći u beloj, crvenoj i crnoj boji, a ukus crne kinoe je nešto slađeg, zemljanijeg ukusa u odnosu na druge dve.


Pogledaj – GVAKAMOLE: Kako napraviti ovaj umak i koje su njegove hranljive materije?


Naš predlog je da isprobate salatu sa kinoom na naš način. U pitanju je salata sa zapečenim aromatizovanim povrćem i kinoom. Zapečeno korenasto povrće osveženo je rukolom, dok zapečeni čeri paradajz daje određenu dozu sočnosti ovoj salati.

Za duži i zdraviji život, Kinoa je rešenje

Javite nam utiske! 🙂


Pozovite nas na broj telefona 060 44 38 007 ili nas posetite na adresama u Beogradu:

  • Bulevar kralja Aleksandra 195 ili
  • Bratstva i Jedinstva 22, Borča.

 

One thought on “KINOA: 6 zdravstvenih problema koje ćeš rešiti uz pomoć ove žitarice

Ostavite odgovor