OKRUGLA ŠLJIVA: 5 velikih bolesti koje možete izbeći uz pomoć šljive

Šljiva je jedna od onih voćki koje su lako dostupne u Srbiji i iz tog razloga, češće se u prodavnici “hvatamo” za džem od aronije ili kupine, umesto od šljive. Ovaj pristup je pogrešan, zato što su šljive i te kako zdrave i sa razlogom su među top 10 vodećih zemalja po pitanju uzgoja šljive (prva je Kina, zatim SAD, a onda Srbija). Iako postoji oko 2000 vrsta šljive koje se razlikuju po ukusu, boji i obliku, za vas ovoga puta izdvajamo okruglu šljivu, kao i njene najistaknutije benefite koji su se pokazali kao efektivni u borbi protiv opakih bolesti.


Kako se može konzumirati šljiva?

Na našem tržištu mogu se pronaći brojne sorte šljive, jer su klimatski uslovi za uzgoj odgovarajući, a nakon što sazreju, plodovi se mogu konzumirati sveži ili u preradi. Ono što je karakteristično za naš narod, jeste da se trule šljive ne bacaju, već se koriste za pravljenje tradicionalnog srpskog pića – rakije.
S obzirom da je rakija šljivovica najpopularniji proizvod od šljiva u Srbiji, veliki broj uzgajivača šljive je gaji baš iz ovog razloga – radi pravljenja zaliha rakije za lične ili tržišne potrebe. Jedna od šljivovica napravljenih od neoštećenih, zrelih i ručno biranih plodova šljive je Premium rakija koja je osvojila srca iskusnih degustatora i ljubitelja rakije.

Koje vitamine i minerale ima okrugla šljiva?

Šljiva je izuzetno bogata vitaminima i mineralima. Ona u sebi sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, E, K i folat. Minerali koje unosimo u svoj organizam kroz šljivu su kalijum, fosfor, magnezijum, cink, kalcijum, gvožđe i fluorid.

Ukoliko Vam ovi podaci ne znače mnogo, reći ćemo Vam da jedna šljiva može da zameni šaku borovnica kada je reč o količini antioksidanasa!

Izvor: Organic Net

Koje su to bolesti koje možemo izbeći zahvaljujući šljivi?

#1 Osteoporoza i bolesti kostiju. 

Flavoronoidi koji se nalaze u šljivi zaustavljaju uništavanje tkiva kostiju, a minerali koje smo spomenuli, čuvaju hrskavičavo tkivo u našem telu. Pored toga, kalijum i polifenol povećavaju gustinu kostiju, pa čak i sprečavaju gubitak kostiju koji nastaje usled nedostatka hormona.

Zbog toga se kaže da su šljive prvi front u prevenciji osteoporoze.

#2 Loš holesterol. 

Šljiva je bogata vlaknima koja stvaraju propionsku kiselinu koja snižava holesterol, a osim toga, šljiva upija višak žuči iz jetre, čime se automatski smanjujje nivo lošeg holesterola u krvi.

#3 Dijabetes tipa 2.

Ova čudesna voćka ima nizak glikemijski indeks, što znači da kontroliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od pojave i razvoja dijabetesa tipa 2. Brojna vlakna koja se nalaze u plodu šljive, sporije prolaze kroz organizam, što samim tim znači da se usporava i apsorpcija šećera u krvotok.

Šljiva sadrži u sebi lutein koji može da smanji nivo triglicerida, a flavonoid smanjuje rizik od otpornosti na insulin.

#4 Nizak krvni pritisak i srčani udar. 

Kada u organizmu dođe do oksidacije holesterola, rizik od moždanog udara je izuzetno visok.

Kalijum, koji se u visokoj meri nalazi u plodu šljive, značajno utiče na krvni pritisak i zdravlje srce. Konkretnije, on se brine da ne dođe do zgrušavanja trombocita koji mogu izazvati veće probleme. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B6 smanjuje se rizik od srčanog udara.

#5 Alchajmer.

Više puta spomenuti flavoronoid nije samo zadužen za zdravlje kostiju, već i za zdravlje mozga. On ima važnu ulogu u prevenciji kognitivnih problema koji se javljaju sa starenjem. Naučno je dokazano da svakodnevno konzumiranje šljiva usporava neurodegeneraciju i pojavu demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem, kao što je Alchajmerova bolest.

Izvor: Pexels

Kao što postoji veliki broj vrsta šljiva, tako postoji i razlika u kvalitetu.

Okrugle šljive na našim rafovima su proverene, uzgajane sa ljubavlju od strane malih proizvođača iz Srbije.

Poruči ih OVDE, putem broja telefona 060 44 38 007 ili nas poseti u Beogradu na adresama:

  • Bulevar Kralja Aleksandra 195 ili u
  • Bratstva i Jedinstva 22, Borča.

Pogledaj – ORGANSKI NAMAZI: Zašto su najbolji i koja je naša preporuka?


 

Ostavite odgovor