SEZONA JAGODA: Zašto je važno da biramo domaće jagode?

Sezona jagoda je otvorena, stigli su topli majski dani, a samim tim i korpice sa svežim jagodama. Jagoda je voće zbog kojeg se radujemo proleću i iščekujemo one dane kada ćemo ugrabiti onu jednu korpicu u kojoj će baš svi plodovi biti sočni i ukusni. Stop! Mi smo je pronašli! Na rafovima Verde Mercato prodavnice se već nalaze sveže i domaće jagode.


Jagoda je voće koje, verovali ili ne, spada u porodicu ruža i ima pet do sedam latica. Iako mnogi veruju da ona spada u bobičasto voće, botaničari tvrde suprotno. Za razliku od grožđa ili kupine, čije se seme nalazi u unutrašnjosti ploda, oni tvrde da je svako seme na jagodi posebna voćka. Ovo postaje posebno neverovatno kada saznamo da prosečna jagoda na sebi ima čak 200 semenki po plodu. Drugim rečima, pojedete li kvalitetnu jagodu, njene benefite uvećavate čak za 200%!

Benefiti jagoda za zdravlje

Flavonoid u jagodi, zaslužan je za jarko crvenu boju ploda, a dokazano je da utiče na snižavanje holesterola i dobar je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Steknete li naviku da svakodnevno konzumirate ovu poslasticu, obradovaćete svoj organizam sa velikim količinama vitamina B9, mangana, folnom kiselinom, kalijumom i u manjim količinama magnezijumom, bakrom, gvožđem, fosforom i vitaminima K, E i B6.

Ono što se posebno ističe jeste veliki udeo vitamina C u samo jednoj porciji jagoda. Sa nekoliko kvalitetnih plodova jagode zadovoljavate dnevnu potrebu za vitaminom C, koji kontroliše naš imunitet.

Jagode takođe:

  • regulišu krvni pritisak
  • regulišu nivo šećera u krvi
  • regulišu dijabetes tipa 2
  • podstiču proizvodnju kolagena u organizmu, te su sjajne za zdravu i negovanu kožu

Kako jesti jagode?

Uvek je najpreporučljivije jesti sveže oprane jagode, što i nije toliko zahtevno, s obzirom da su ukusne. Ne bi bilo loše da znamo da se jagode brže kvare ukoliko ih operemo i stavimo u frižider. Gledajte da jagode perete tek pre nego što ćete ih jesti, kako bi vam duže ostale sveže. 🙂

Foto: Verde Mercato

Jagoda može biti glavni sastojak smutija, koji može da zameni doručak ili bude lepa užina. Evo kako bi on mogao da izgleda:

  • 120g jagoda
  • 1 banana
  • 200 ml jogurta
  • opciono med

Banane i jagode je potrebno iseći na komade, dodati jogurt i kašičicu meda u blender i pustiti da se sve to lepo pomeša. Za potpun užitak, ostaviti da se ohladi u frižideru i naseckati još jagoda na vrh.

Foto: Unsplash

Za hedoniste je uvek predlog da jagode preliju šećerom ili šlagom. Time ne samo da unosimo dovoljnu dnevnu količinu vitamina C, već i dovoljnu dnevnu količinu slatkiša! 🙂

Verde Mercato posebno vodi računa o izvoru proizvoda koji se nalazi na rafovima prodavnica. Naše jagode su domaće, pravljene od strane malih proizvođača iz Srbije, posvećeno i sa ljubavlju, bez aditiva i štetnih materija. To je i razlog zašto nam se kupci uvek s osmehom vraćaju. 🙂

Posetite nas na adresama:

  • Bratstva i Jedinstva 22, Borča
  • Bulevar Kralja Aleksandra 195, Beograd

Ili nas kontaktirajte putem Instagram stranice, na broj telefona 060 44 38 007 ili putem sajta.


Poruči svoje jagode OVDE.


 

 

Ostavite odgovor