VOĆE PRE SPAVANJA: Tri razloga zašto ovo nije dobra odluka

Voće je nešto što nam svi preporučuju, bilo da smo zdravi ili bolesni, deca ili odrasli, za ovu ili onu bolest, u ovim ili onim situacijama. I tako smo navikli da je ono dobro za “sve”. Ipak, verovali ili ne, postoji i nešto za šta nije dobro. Ono nije dobar izbor kada ogladnimo pre spavanja. Evo i zbog čega!


  • VOĆE JE PUNO ŠEĆERA

U zavisnosti od vrste, doslovno svako voće ima veliki broj različitih hranljivih materija. Obilje vitamina i minerala, ali i obilje šećera. U ovom slučaju, ne radi se o klasičnom šećeru koji nalazimo u “zabranjenim” slatkišima, već se radi o fruktozi, voćnom šećeru.

Najčešće na voće ne gledamo kao na izvor šećera, te stoga bivamo i skloni da preteramo u njegovoj količini. Više voćnih namirnica u jutarnjim časovima neće napraviti probleme u organizmu, zato što ono pre svega pokreće energiju u telu, ali to postaje problem kada se spremamo za odmor i spavanje, a velikom količinom voća pokrenemo energiju i time narušimo svoj san

Foto: Pixabay
  • VLAKNA IZ VOĆA IZAZIVAJU NADUTOST

Voće je bogato vlaknima i složenim ugljenim hidratima, što znači da mu je potrebno više vremena za varenje. To možete da primetite kada pojedete jabuku za užinu, ona nas zasiti, ali se u toku dana još uvek krećemo i ne osećamo toliku teskobu. Nju počinjemo da osećamo kada nakon porcije voća legnemo i pokušamo da zaspimo.

  • VOĆE BUDI DIGESTIVNI SISTEM

Opšte je poznato da je voće najbolji lek protiv problema sa varenjem, zbog čega se i preporučuje da se jede ujutru na prazan stomak. Voćne namirnice neretko “probude” creva, a time i nas, što i nije najomiljenija stvar ikada, kada samo želimo da se odmorimo, zar ne?


Pogledaj – VLAKNA: Šta rade našem telu, gde se nalaze i od čega nas štite?


Kada je onda najbolje jesti voće?

Iako svi preporučuju da se voće jede ujutru na prazan stomak, voće jedite kada vam prija i kada osetite potrebu. Važno je da shvatimo da voće hrani svaki deo našeg tela. Iako ne vidimo svoje organe, njihovo zdravlje se reflektuje kroz našu kožu, kosu, nokte i energiju. Ono što je još važnije, jeste da imamo meru, kako u svemu, tako i u jedenju voća u kasnim časovima.

Ukoliko imate uslove, mi vam savetujemo da popijete ceđeni sok, umesto komada voća.

Ostavite odgovor