GVAKAMOLE: Kako napraviti ovaj umak i koje su njegove hranljive materije?

Gvakamole je meksički specijalitet koji se brzo proširio i na ceo svet. Na našim prostorima ovaj umak se koristi kao dodatak jelima i kao salata, a njegova priprema je jednostavna i brza. Najveći udeo u umaku je avokado, što mu daje bogatu nutritivnu vrednost i pravi je izbor za one koji nemaju previše vremena za pripremu obroka, a ipak žele da se hrane zdravo.


Gvakamole (šp. Gvacamoli) potiče još iz astečkog jezika od reči āhuacamōlli što u prevodu znači “sos od avokada”. Mi ga znamo kao  zeleni umak koji se sastoji pretežno od avokada, a uz njega mogu da idu i crni luk, krompir, paradajz, limun i razni začini. Njegova priprema je jednostavna iz razloga što nije potrebno nikakvo kuvanje niti pečenje, svi sastojci u umaku su sirovi, te je njegov ukus prirodan i pojačan sa začinima.

Nije tajna da je avokado, kao najzastupljeniji sastojak ovog meksičkog specijaliteta, kalorijska bomba. Ceo avokado ima 322 kalorije. Ukoliko vam ta informacija ne govori mnogo, otkrićemo vam da je to nešto malo manje od porcije pomrita iz MekDonaldsa! Srećom, u pitanju su zdrave masti koje su potrebne našem organizmu, te neće u našem organizmu izazvati ono što bismo želeli da izbegnemo.

Mnogi nutricionisti preporučuju da konzumiramo avokado i naglašavaju da se u njemu sastoje skoro svi vitamini i minerali koji su potrebni našem organizmu na dnevnom nivou, kako bi on funkcionisao normalno. Međutim, koji su to tačno vitamini i minerali od kojih je sačinjen  avokado?

Avokado vam pomaže da doživite stotu

Sa samo 100 g avokada u svoj organizam unosite čak 16 elementarnih vitamina i minerala!

Evo i koji su to  i koja je njihova funkcija:

  • Vitamin A –od neprocenjive vrednosti za vid, rast, razvoj kostiju, imunitet, za integritet sluznica i kože, itd…
  • Vitamin C –značajna ulogu u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca u organizmu, stvaranju vezivnog tkiva i jačanju imunog sistema;
  • Vitamin B1 – normalan rad svih mišićnih vlakana;
  • Vitamin B2 – neophodan za rast svih ćelija u organizmu;
  • Vitamin B3 – utiče na psihičko zdravlje i neophodan je za metabolisanje šećera, masti i proteina;
  • Vitamin B5 – posebno važan za očuvanje kože i kose, za sprečavanje umora i za zarastanje rana na telu;
  • Vitamin B6 – važan za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, kao i za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonin);
  • Vitamin K – sprečava zgrušavanje krvi u organizmu. Nedostatak vitamina K može da izazove razne ozbiljne bolesti organizma;
  • Vitamin E – zadužen za rastvaranje masti u organizmu;
  • Kalijum – važan za normalno funkcionisanje creva i mišića, kao i ispravne srčane kontrakcije, a stručnjaci tvrde da je avokado čak bolji izvor kalijuma nego banane;
  • Magnezijum – rad srca, mišića, bubrega, rast zuba i kostiju;
  • Mangan – regulisanje polnih hormona, jačanje kostiju, regulacija šećera u krvi;
  • Bakar – važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u organizmu;
  • Gvožđe – snabdeva kiseonikom vitalne organe, mozak, srce i jetru;
  • Cink – poboljšava stanje kože, povećava libido, ojačava imuni sistem, štiti od prehlade itd…
  • Fosfor – esencijalan za izgradnju kostiju i zuba.

Pogledaj: TRIKOVI koje niste znali, a pomoću kojih ćete DOMINIRATI u kuhinji


Kako da napravim gvakamole?

Danas su nam dostupni brojni recepti kako da napravimo gvakamole u svom domu, a ovaj recept nam preporučuje Tatjana Popović, setifikovani health coach i autorka bloga Totally Wellness.

Potrebni sastojci:

  • 3 zrela avokada, prepolovljena i očišćena
  • sok jednog limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice tucane crvene paprike
  • 1 mladi luk, sitno seckan
  • 2 šake čeri paradajza, sitno seckana
  • 1 kašika svežeg korijandera, sitno seckanog

Način pripreme:

Isecite avokado na polovine. Uklonite košticu. Manjim nožem, nežno napraviti unakrsne rezove u mesu avokada pazeći da ne probijete koru. Zatim kašikom izvadite meso avokada i stavite ga u veću činiju. Upotrebite viljušku kako biste usitnili meso avokada. Dodajte sve ostale sastojke, sem paradajza, i dobro izgnječite kako biste napravili kašu. Na kraju dodajte iseckani paradajz.

Način serviranja:

Servirajte uz kukuruzni čips, tortilje ili uz ručak i večeru.

Prijatno!


Pogledaj našu celokupnu ponudu OVDE.

Nudimo ti besplatnu dostavu na teritoriji Beograda za porudžbine u iznosu većem od 2.000 dinara.


 

Ostavite odgovor