KOKOSOVO ULJE: Za šta sve možemo da ga koristimo?

Kokosovo ulje se dobija iz mesa kokosovog oraha, odnosno hladnim presovanjem. Njegove čari su mnogobrojne, ukoliko je u pitanju zaista organsko ulje. Na mnogim mestima mogu se pronaći “organska” ulja koja nisu u potpunosti prirodna. Ipak, ukoliko konzumirate prirodno kokosovo ulje, možete očekivati pozitivne posledice, kako po pitanju unutrašnjosti organizma, tako i po pitanju njegove spoljašnosti.


Kokosovo ulje je ekstrahovano iz ljuske zrelih plodova kokosa. U svom sastavu ima veliki udeo masti, odnosno čak 90% kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline, 6% mononezasićene i 2% polinezasićene kiseline. Ono što je važno i zbog čega se mnogi odlučuju da suncokretovo ulje zamene kokosovim jeste način na koji se ta mast ponaša u našem organizmu. Masnoće iz kokosovog ulja u jetri se pretvaraju u energiju, nasuprot suncokretovom ulju koje se pretvara u masne naslage. Osim toga, one imaju anti-mikrobna svojstva, što znači da su borci protiv parazita koji nam otežavaju varenje i umiruju bakterije (kandidu, na primer). 

Na našim prostorima se mogu pronaći tri vrste kokosovog ulja:

  • devičansko
  • rafinirano i
  • delimično hidrogenizovano

Devičansko organsko kokosovo ulje je nutritivno najbogatije i zbog toga se ono nalazi i na policama naše pijace.

Foto: Unsplash

Za šta može da se koristi kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je istovremeno i jestivo, a može da se koristi i za spoljašnju upotrebu. Iz tog razloga možemo da uvrstimo ovaj proizvod kao proizvod za lepotu i zdravlje.

  • Za ishranu

Kokosovo ulje je ukusno, stoga njegovo ubacivanje u svakodnevnu ishranu nije teško. Ne treba preterivati sa količinom ulja, s obzirom da ima intenzivan miris i ukus (osim ako niste ljubitelji slatko-slanih poslastica). Svakako, on je odličan izbor ukoliko ste ljubitelji ovsene kaše, jer kašićica kokosovog ulja čini kašu sočnijom i ukusnijom.

  • Za prevenciju i lečenje

Opšte je poznato da je kokosovo ulje dobro u prevenciji i ublažavanju raznih bolesti, a neke od njih su problemi sa crevnim parazitima i problemi sa probavom, dijabetes, virusne infekcije i gljivice, migrena i depresija, hroničan umor i oslabljen imunitet, bolesti desni, Parkinsonova i Alchajmerova bolest… Svakako, ukoliko postoji ozbiljniji zdravstveni problem, preporučuje se poseta lekaru. Konzumacija kokosovog ulja može da ublaži simptome i da se preventivno bori protiv pojave ovih bolesti.

  • Za negu lica, kože i kose

Bogata nutritivna vrednost je jedna od karakteristika organskog kokosovog ulja. Iz tog razloga je dobro i poželjno koristiti ga za negu tela.

Ono se posebno preporučuje za suvu i ispucalu kožu, koju regeneriše i hrani. Ukoliko imate masnu i problematičnu kožu lica, ne bi trebalo da ga koristite u ove svrhe. Ipak ono je sjajno za mazanje celog tela, naročito nakon sunčanja kada oporavlja kožu i daje joj poseban sjaj.

Ukoliko se borite sa oštećenom kosom i kosom koja ne raste, kokosovo ulje je najbolji tretman koji možete pružiti svojoj kosi. Ulje obnavlja vlas, a dovoljno je da ulje utrljate na koren i dlaku i držite što duže na kosi pre nego što ga dobro isperete.


Pogledaj i – MASKE ZA LICE: 4 jeftine prirodne maske za svaki tip kože


Ostavite odgovor