CELER: Kako napraviti sok od celera i za šta je on dobar?

Celer je biljka iz porodice štitonoša i vekovima unazad koristila se kao preventiva i lek protiv mnogih bolesti. Zbog svoje niske kalorijske, a visoke nutritivne vrednosti, celer je čest gost u raznim domaćim jelima. Ukoliko niste ljubitelji travčica, sok od celera je odlična alternativa. Sok neutrališe njegov intenzivni miris, a i dalje zadržava sva njegova lekovita svojstva.


Celer ima reputaciju čarobnog povrća koje, naučno dokazano, utiče na popriličan broj oboljenja. Ova biljka je jestiva u potpunosti, od korena, stabla do lista. Ukoliko volite sirovo povrće, grickanje celera kažu da pozitivno utiče na smanjivanje stresa i nervoze. Međutim, mnogi ljudi ne vole da jednostavno grickaju sirovo povrće, te je, u tom slučaju, odlična alternativa sok od celera napravljen u sokovniku.

Koje probleme rešava celer?

Celer je odličan u prevenciji i lečenju sledećih problema:

  • Nizak pritisak i šećer
  • Kiselina i održavanje Ph balansa u organizmu
  • Hidratacija nakon treninga
  • Nesanica
  • Regulisanje menstrualnog ciklusa
  • Mršavljenje
  • Upala mokraćnih kanala
  • Zatvor
  • Holesterol
  • Akne
  • Širenje malignih ćelija raka

Iako se celer preporučuje za rešavanje dolepomenutih problema, sa konzumacijom celera treba biti oprezan. Mnogi ljudi su osetljivi na celer i prekomerna upotreba ove biljke kod njih može izazvati reakciju na koži ili snižen pritisak. Zbog toga preporučujemo, ukoliko se odlučite da svoj organizam obradujete sokom od celera, a imate problem sa niskim pritiskom, da sok pijete jednu nedelju, tri da pauzirate i tako ukrug.

Koje vitamine i minerale ima celer?

Celer je bogat izvor vitamina C. Najveći udeo vitamina C se nalazi u stablu ove biljke. Njemu ne manjka ni vitamina A, kao ni svih vitamina B kompleksa.

On u sebi sadrži dosta ugljenih hidrata i vrlo malo masti, te se u 100 grama celera nalazi svega 8 kcal. Zbog toga, prilikom dijete, preporučuje veća doza celera.

Minerali koji se nalaze u celeru su gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum.

Kako napraviti sok od celera?

Postoje razni recepti za pravljenje soka od celera. Neki preporučuju kombinaciju celera i šargarepe, a neki su opet okrenuti ka čistom soku od celera. Ukoliko vam čist celer ima previše intenzivan ukus, naša preporuka je da kombinujete:

  • Celer
  • Zelenu jabuku
  • Limun
  • Đumbir
Foto: Unsplash

Iako su svi delovi celera jestivi, za sok se preporučuje list celera, više nego koren, jer može izazvati mučninu.

Ukoliko koristite sokovnik, iseckane sastojke potrebno je provući kroz sokovnik i sok odmah popiti (njegova lekovita svojstva su najefikasnija kada je sok svež). U slučaju da sok pravite u blenderu, sve izblendaje dovoljno dugo da sok dobije ujednačenu boju, a onda iscedite kroz cediljku samo sok.

Važno je da znamo da sok od celera nije zamena za doručak. 15 minuta do pola sata nakon ovog soka potrebno je doručkovati.

Sok od celera se posebno preporučuje za trudnice i dojilje.

Stručnjaci kažu da će prvi znaci kojima ćete znati da sok od celera “radi posao” biti smanjena nadutost i povlačenje akni i ekcema sa kože.

Nemojte se iznenaditi ako vam se na koži pojave i poneke bubuljice. Celer jednostavno polako iz organizma izbacuje sve što ne valja, zbog toga je i sjajan. 🙂


Pogledaj: Hronični umor i malaksalost – Zdravim navikama do rešenja


Ostavite odgovor