KARCINOM: 5 namirnica koje su dobre u prevenciji raka

Karcinom kažu da je jedan od najokrutnijih problema današnjice. Nezdrave navike, svakodnevni stres i genetika, samo su neki od uzroka ove nemile pošasti. Nažalost, u velikom broju slučajeva, on se otkriva tek nakon što zahvati veliki deo nekog organa, ili još gore, kada metastazira i proširi se na čitav organizam. Zato je prevencija preko potrebna.


Karcinom počinje da se rađa u organizmu kada se promeni raspored baza u molekulu DNA i poremećaju aktivnosti gena koji su odgovorni za rast i diferencijaciju ćelije. U tom periodu dolazi do promene aktivnosti genskog sistema. Ukoliko se otkrije “na vreme”, putem terapije je moguće uticati na sprečavanje proširenja i neutralizaciju kancera. U suprotnom, ishodi mogu biti fatalni.

Zašto nastaje karcinom?

Neki od uzroka nastanka kancera su:

  • duvan (karcinom pluća i grla)
  • alkohol (karcinom usne duplje, ždrela, jednjaka, grkljana i jetre)
  • zračenje (karcinom gotovo svih organa u organizmu)
  • ishrana (karcinom dojke i debelog creva)
  • genetika (karcinom gotovo svih organa u organizmu)
Foto: Freepik

Koje namirnice su dobre za prevenciju karcinoma?

Istraživanja stručnjaka pokazala su da su neke prirodne namirnice iz našeg okruženja poželjne u prevenciji razvoja malignih oboljenja. Iako možda niste pušač i ne konzumirate alkoholna pića, zdračenje je nešto čemu smo svi izbloženi. Da bi izbegli kancer, preventivno ne bi bilo loše da u svoju ishranu ubacite:

PARADAJZ 

Paradajz u sebi sadrži likopen koji, osim što je zadužen za jarko crvenu boju ploda, zaslužan je i za antikancerogeno svojstvo ovog ploda. Odličan je u prevenciji raka želuca, pluća i prostate.

KURKUMA

Lekovitost ove biljke prepoznata je još pre 5000 godina. Kurkuma ima povoljno dejstvo na nuspojave raka debelog creva, pluća, dojke i prostate.

MASLINOVO ULJE

Antioksidansi polifenoli, koji se nalaze u hladno ceđenom maslinovom ulju, smanjuju dejstvo gena HER2 koji utiče na razvoj raka dojke, pokazali su rezultati istraživanja španskih naučnika. Nerafinisano maslinovo ulje dobrog kvaliteta sadrži veliki broj “fitohemijskih” sastojaka koji mogu da izazovu odumiranje kancerogenih ćelija.


Pogledaj – Zdrav život: Zašto je važno da slušamo svoje telo + 5 saveta nutricioniste


BROKOLI

Brokoli, kao i karfiol, kupus i kelj, svojim svojstvima, pomaže u prevenciji protiv raka dojke, jetre, pluća, prostate, bešike, kože i želuca.

BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće (maline, kupine, ribizle…) je puno fitonutrijenata koji usporavaju rast premalignih ćelija. Stručnjaci tvrde da je delotvoran u prevenciji i borbi protiv raka debelog creva, jednjaka, usne duplje i kože.

Osim gorenavedenih namirnica, ne bi bilo loše ubaciti u ishranu više belog luka, citrusnog voća, pasulja, cimeta, orašastih plodova i orasa.


Borba sa ovom pošasti je mnogo teža kada se ona potpuno razvije. Zbog toga je važno da mislimo na svoje telo i biramo najbolje za njega.

Naša preporuka je da barem neku od ovih namirnica konzumirate svakako, a ukoliko je to moguće, da to bude u većoj količini ili u kombinaciji sa ostalim navedenim namirnicama.


Mi nudimo kvalitet. Pogledajte našu ponudu OVDE.

Ostavite odgovor