KLEMENTINA: Citrusno voće koje je više od mandarine

Klementina je decembarsko voće koje predstavlja kombinaciju mandarine i pomorandže. Mala, pristupačna i slatka, ona je pokupila najbolje karakteristike i od jednog i od drugog voća. Laici ponekad ne uspevaju da prepoznaju razliku između klementine i mandarine, međutim, ona ipak postoji.


Klementina ima svež, citrusni miris koji nas često asocira na zimu. To nije ništa čudno, jer je njen plod najzreliji upravo u decembru, te je ona, u svom najboljem izdanju, dostupna baš tada.

Njeno poreklo je i dalje predmet diskusije – dok neki smatraju da je ona nastala u Aziji, drugi pak tvrde da klementina dolazi iz Kine. Poznata je legenda da je klementina dobila ime po francuskom monahu Pjeru Klementu Rodijeru, koji je krajem 19. veka živeo u Alžiru i uzgajao je u svom vrtu.

Bilo kako bilo, reč je o voću čudesnih dejstava i još čudesnijeg ukusa.

Za šta je dobra klementina?

Klementina je dobra za jačanje zuba, kao i za bolji kvalitet kože. Svojom bogatom nutritivnom vrednošću, stručnjaci tvrde da je dobra u prevenciji pet bolesti, a to su:

  • Rak
  • Moždani udar
  • Srčani udar
  • Gestacijski dijabetes
  • Kamen u bubregu
  • Hronični stres

Ljubitelji klementine konzumiraju ovu čudesnu voćku i zbog njene niske kalorijske vrednosti, te je dobra i u regulisanju telesne težine.

Koja je razlika između klementine i mandarine?

Klementina je zapravo posebna vrsta mandarine. Za razliku od mandarine, ona u sebi ne sadrži koštice, a njena ljuska je tanja i lakše se ljušti. Ukus je sladak, iako u sebi sadrži dozu gorčine.

Foto: Pixabay

Kako konzumirati klementinu?

Iako je najzdravije konzumirati je svežu (što nije teško s obzirom da ima izuzetan ukus), ona se često nalazi i u džemovima, osvežavajućim napicima, kao i u zalihama suvog i konzervisanog voća.

Hladnim prešanjem kore klementine, prave se takođe i popularna eterična ulja. Ono se koristi kao antidepresant i sredstvo je za smirenje i relaksaciju. Razume se, i u tome treba imati kontrolu, jer je eterično ulje fototoksično i preteranom konzumacijom može iziritirati kožu.

Da li ste Vi ljubitelj klementine? 🙂


Poruči klementinu OVDE.


 

 

Ostavite odgovor