SLAVA: Personalizovani drugačiji POKLONI za krsnu slavu

Slava je treći po redu najznačajniji verski događaj za porodicu, odmah nakon Vaskrsa i Božića. Kao takav, on u svakom domu biva obeležen uz tradicionalne običaje, pogaču, vino, porodicu i prijatelje. Krna slava sa sobom nosi određenu toplinu i zbližavanje porodice, međutim često nismo sigurni šta možemo pokloniti domaćinu, a da to nisu kafa i vino u kesi.


Krsna slava je običaj koji se prvenstveno vezuje za srpski narod. Tako je prvi opis slave dao Vuk Karadžić još u svom Srpskom riječniku 1818. i 1852. godine. Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, postavio je hrišćanske temelje u slavljenju obreda krsne slave, što je zabeleženo u rukopisima još iz 8. i 9. veka.

Razni nas običaji vezuju za ovaj sveti dan. Slavsko jutro obično počinje tamjanom, a u domaćinskoj kući mirišu crno vino i kolač. Molitva i zdravica takođe su karakteristični za slavu, a nekada davno, u ruralnim sredinama, ljudi koji su umeli da govore zdravicu bili su visoko cenjeni. Zdravica se govori u ime celog domaćinstva i puna je topline, zahvalnosti i gostoprimljivosti.

Kako naš narod tvrdi, na slavu se ne poziva, vrata su otvorena svakome, a neki domaćini je slave i po tri dana, te slava neretko ume da postane i “Ivkova slava”. 🙂

Neke su slave posne, neke nisu, ali nije strano da su slave propraćene bogatom trpezom koju su domaćini vredno pripremali za svoje goste. Iako se na slavu ne poziva, na nju se ne dolazi praznih ruku. Obično se za slavu poklanja crno vino koje simbolizuje krv Hristovu.

Sezona slava

Krsnih slava ima preko cele godine, iako je zimski period, period kada ih ima najviše. Sveti Nikola se slavi 19. decembra i mnogi smatraju ovaj praznik za početak sezone slava.

Foto: Slavska korpa / Verde Mercato

SLAVSKA KORPA iz Verde Mercato asortimana je bogat poklon za domaćina, a u njoj se nalazi:

  • Raznoliko voće
  • Voćno vino
  • Kafa i
  • Pokoji (zdravi) slatkiš.

Kako su ukusi različiti, a naš asortiman šarolik – slavska korpa može biti i personalizovana, odnosno, u njoj se mogu pronaći bilo koji proizvodi iz našeg asortimana.

Obradujte svoje domaćine specijalnim poklonom. Srećna slava!


Poruči slavsku korpu na broj telefona 060 44 38 007.


 

Ostavite odgovor