ANANAS: 4 smutija koja možete da napravite kod kuće

Ananas je omiljeno voće, kako zbog svog ukusa, tako i zbog nutritivnih i lekovitih dejstava. Najbolje je konzumirati ga svežeg, u voćnoj salati ili u tečnom stanju. Mi vam prenosimo četiri predloga za ananas smuti koji možete napraviti kod kuće.


Ananas je voće čije poreklo nikada nije do kraja razjašnjeno. Dok neki smatraju da je ovo voće poreklom iz Južne Amerike, neki ipak veruju da nam je ova voćka stigla sa juga Brazila. Neki čak idu toliko daleko da veruju da ananas otkrio Kristofer Kolumbo 1493. godine na Karibima i doneo u Španiju, odakle je dalje on nastavio da se širi!

Iako teško da možemo da tvrdimo koje je njegovo stvarno poreklo, sa njegovim kvalitetima nije tako. Opšte je poznato da je ovo voće pravo blago za naš organizam. Zbog svoje debele kore, on je otporan na pesticide, te je njegov plod, bez izuzetka, uvek očuvan. 

Sa vitaminima A, B i C koji su visoko zastupljeni u plodu, ananas čini naše telo zdravim i vitalnim. Ono što posebno raduje njegove obožavaoce, jeste činjenica da ovo voće ubrzava metabolizam i rapidno topi kilograme. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju da se ananas, tokom dijete, jede uz svaki obrok, jer je ovo zdrav način skidanja kilograma.

Ukoliko ste ipak veći ljubitelji napitaka, dajemo vam neke predloge za smuti napitke sa ananasom:

Foto: Pixabay

PINK ANANAS SMUTI

U blenderu pomešajte 1/3 svežeg ananasa, svežu bananu isečenu na kolutove, 10-15 smrznutih kupina, breskvu i sve to prelijte sa 2dcl bademovog mleka (ili sojinog) i sa 1 dcl jogurta.

Dobićete ružičasti napitak koji možete popiti kao užinu ili doručak.

ŽUTI ANANAS SMUTI

Ubacite u blender nekoliko kolutova ananasa, jednu smrznutu bananu, 2 kašičice meda i sve to prelijte sa grčkim jogurtom i 1/4 šolje mleka (sojinog ili kravljeg).

Ovaj smuti je zdrav slatkiš koji će vas definitivno osladiti, ali i zasititi.


Pogledaj: ZDRAV RECEPT: 5 SMUTI obroka koje ćete obožavati


BRAON ANANAS SMUTI

Trećinu svežeg ananasa pomešajte sa iseckanom nektarinom, pola pomorandže i pola smrznute banane. Dodajte par kašičica raženih pahuljica, lanenog semena, aronije i kašiku lešnika.

Sastojke pospite sa oko 2 dcl jogurta.

Napitak je braonkaste boje, a njegova nutritivna vrednost je visoka. Ovaj napitak može da zameni neki laganiji obrok (npr. popodnevnu užinu ili doručak).

ZELENI ANANAS SMUTI

Trećinu smrznutog ananasa ubacite u blender sa polovinom avokada, 1/4 šolje peršuna, kašičicom narendanog đumbira i pola banane. Ove sastojke prelijte sa pola šolje obične i pola šolje kokosove vode.

U pitanju je napitak zelene boje, mi ga zovemo napitkom za razbuđivanje. 🙂

Prijatno!

 

Оставите одговор