KUMKVAT: Voće koje neodoljivo podseća na mandarinu, ALI…

Kumkvat je azijsko voće iz grupe citrusa koje često viđamo, ali smo često u nedomici da li je u pitanju neka omanja mandarina ili pomorandža ili nešto treće. Istina je da ovo voće izgledom podseća na pomorandžu, a ukusom na mandarinu. U celini – reč je o zasebnom voću koje, sa svim svojim jedinstvenim kvalitetima, zaslužuje mesto u našoj ishrani.


Kumkvat ili japanska pomorandža (nepravedno) biva zapostavljena zbog svoje sličnosti sa mandarinom i pomorandžom. Iako sličan, njen ukus je dosta slađi u odnosu na mandarinu. Ono po čemu je jedinstven i po čemu se izdvaja iz grupe citrusa, kumkvat ima izuzetno mekanu koru, koja se ne guli, već se jede zajedno sa plodom.

Ljubitelji kumkvata se neretko odlučuju da ovu sočnu voćku uzgajaju i kod kuće, a interesantan je podatak da drvo ovog malenog ploda (veličine grozda), može da poraste i do tri metra!

Foto: Pixabay

Koje vitamine ima kumkvat?

Japanska pomorandža je neverovatno bogata vitaminima i pravo je gorivo za narušen imunitet. Pa tako ćete konzumirajući je, u svoj organizam uneti vitamin C, kalcijum, fosfor, magnezijum…

Ovo voće je puno vlakana, te tako pospešuje digestivni sistem. Takođe, a svakodnevnim unosom kumkvata u organizam, naša koža biva sjajnija i zdravija.

Beta karoten unutar japanske pomorandže utiče na vid, a kumkvat takođe ne zaobilazi ni kosti i zube.

Od kojih bolesti nas štiti kumkvat?

Stručnjaci tvde da je japanska pomorandža pravi borac protiv bolesti. Te tako, svakodnevnom konzumacijom ove poslastice, ojačavamo imunitet i štitimo ga od prehlade, gripa i virusa. Japanska pomorandža je dobra u prevenciji kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.

Koliko često treba jesti kumkvat i kako ga konzumirati?

Ovu sočnu voćku je najpoželjnije jesti svežu po nekoliko plodova svakoga dana. Sjajna stvar je što je u pitanju ukusno, a pritom niskokalorično voće, te sa kumkvatom ne možemo preterati.

Ukoliko želite potpuni gušt, isprobajte marmeladu (kilogram kumkvata + 60 dekagrama šećera) ili liker od kumkvata (1/2 kg kumkvata + 450 gr šećera + 6 dl brendija).

Javite nam utiske! 🙂


PORUČI KUMKVAT OVDE.


 

 

Оставите одговор