LIČI: Egzotično voće kao PRIRODNI LEK protiv najveće bolesti

Liči je egzotično voće koje vuče poreklo iz Azije. Ovo voće nije strano ni na našem području, međutim, najčešće se može naći kontervisano. Razume se – neprocenjivo je bolje jesti ga svežeg, jer tek tada njegova lekovita dejstva imaju pun potencijal da se ispolje. A spisak stvari zbog kojih je koristan – podugačak je.


Liči ili azijska trešnja je letnje voće koje se, u svom prirodnom obliku, u prodavnicama može pronaći od jula do oktobra. Nakon toga, uglavnom je dostupan konzervisan. Srećom, kod nas nije tako! 🙂

Sa svojim specifičnim izgledom, liči podseća na crveno jaje, koje je potrebno iseći ili razbiti, kako bi se došlo do jestivog dela. Njegova kora je hrapava, sa dužim dlačicama duž čitave kore.

Foto: Pixabay

Slatko-kiseli ukus u okruglom jezgru, kako izgledom, tako i ukusom podseća na grožđe, samo što je u pitanju malo luksuznija varijanta grožđa. Za razliku od njega, ukus ličija je intenzivniji, njegovo jezgro je belo, a unutar njega se nalazi koščica veća nego unutar grožđa.

Ljubitelji azijske trešnje ovo voće biraju, kako zbog ukusa, tako i zbog nutrijenata koji su visoko zastupljeni u ovom čudotvornom voću. Liči je natprosečno bogat vitaminima C i B, kalijumom, magnezijumom, fosforom i bakrom. Osim toga, njegova kalorijska vrednost je niska, te je pravi izbor za nekoga ko želi da unese potrebno „gorivo“ u organizam, a da pritom zadrži kilažu na željenom nivou.

Kako konzumirati liči?

Najbolje je konzumirati ga svežeg. Možete ga jesti samog ili u kombinaciji sa svežim voćem. Naša preporuka je da ga isprobate i u kombinaciji sa dinjom, mangom i trešnjama.

Za koje bolesti je liči dobar?

Stručnjaci smatraju da je azijska trešnja prirodni borac protiv raka. Liči sprečava razvoj ćelija raka, a istraživanja su pokazala da je delotvoran zaštitnik od raka dojke.

Liči kao parfemski sastojak

Da su miris i ukus ovog voća čarobni, govori činjenica da su poznati svetski brendovi (Zara, Tommy Hilfiger, Dolce&Gabbana, Chloé, Lancôme i drugi) iskoristili notu upravo azijske trešnje za svoje voćne parfeme.

Da li ste već imali priliku da probate azijsku trešnju ili neki parfem sa njegovom notom? 🙂


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO?


Оставите одговор