Hronični umor i malaksalost: Zdravim navikama do rešenja

Hronični umor i malaksalost možemo nazvati „bolestima“ savremenog doba. Da li ponekad imate osećaj da ste naučili da živite sa umorom? Ukoliko je odgovor potvrdan, ovih nekoliko saveta pomoći će vam da se iščupate iz kandži hroničnog umora, a ako je negativan, pomoći će vam da izbegnete ovaj začarani krug malaksalosti i slabe produktivnosti. 


Hronični umor i malaksalost svakako da nisu stvar ličnog izbora. Takođe, umor koji osećamo posle jednog napornog dana, ne može se nazvati hroničnim umorom, jer će on nestati nakon što se okupamo, jedemo i naspavamo. Hronični umor, sa druge strane, nastaje gomilanjem „malih“ umora, koji rezultiraju svakodnevnim osećanjem da jednostavno nemamo snage da obavljamo svakodnevne obaveze, koje smo ranije obavljali bez problema.

Najčešće ovaj problem ne vidimo kao problem, već smatramo da je to normalno stanje kada puno radimo. Jedina istina je: umor normalan, ali hronični umor nije. To što se organizam navikao da funkcioniše pod pritiskom i „na rezervi“, ne znači da je to ono što mu prija i što je ispravno.

Zašto se javlja hronični umor?

Hronični umor se javlja kada organizam upada u stanje stresa, kada ima previše radnih obaveza, rokova i opterećenja, nedovoljno sna, usled neredovne i nezdrave ishrane, a najčešće je u pitanju kombinacija svega navedenog. Takođe, uzrok hroničnog umora mogu biti i bolesti, poput anemije, problema sa štitnom žlezdom ili prilikom pojave malignih bolesti.

Kako izlečiti hronični umor?

Uzmite život u svoje ruke i probajte da živite po pravilu 8 + 8 + 8. Šta to znači?

To znači da osam sati radite, osam sati odmarate i osam sati spavate. I ne kradite vreme od odmora za posao. Posao može da sačeka vreme predviđeno za posao.

Evo tri ključna koraka koja će vam pomoći da rešite problem hroničnog umora…

  • Izdvojite vreme za kvalitetan i redovan san.
Foto: Pixabay

Spavanje je jako važno. Zapravo, od njega sve i kreće. Kada je organizam neispavan, on sporije funkcioniše i traži kaloričnu i masnu hranu. Nakon što mu je pružimo, činimo sebi medveđu uslugu. Jer on tada postaje još sporiji, a umor još izraženiji…

Pokušajte da naviknete svoje telo da ležete i ustajete u isto (ili barem slično vreme). Neka broj sati spavanja bude približno isti, kako bi vaš organizam navikao na vreme koje je posvećeno za njegovo odmaranje. I koliko god je to moguće, ne navikavajte se na „kratku dremku“ posle posla, jer to utiče na kvalitet sna noću. Neka vam san bude prioritet, a sve ostalo može sačekati jutro.

  • Organizujte svoje radne obaveze u toku radnog vremena. 
Foto: Pixabay

Nemojte da nosite posao kući sa sobom. Svoje radne obaveze rasporedite u osam sati radnog vremena. Dalai Lama je rekao jednu sjajnu rečenicu: Ako se može rešiti, nemaš se razloga nervirati. Ako se ne može rešiti, uzalud se nerviraš. 

Nemojte da živite za posao, kroz posao i samo na poslu. Da bismo bili produktivni, moramo imati vreme i za sebe i svoje hobije. Čak i da volimo posao koji radimo, važno je da nam misli ponekad budu rasterećene, kako bismo u njemu bili uspešni.

  • Vodite računa o svojoj ishrani. 
Foto: Pixabay

Uzalud rešavate posledicu, ako je uzrok nepromenjen. Sve ono što unosimo u svoj organizam utiče na energiju koju imamo tokom dana.

Isplanirajte obroke unapred. „Nemam vremena“ je samo izgovor, i to niskobudžetni izgovor. 🙂 Organizujte nedeljne ili mesečne nabavke i kupujte namirnice koje su prijatelji vašem organizmu, a ne neprijatelji koji će hraniti vaš hronični umor. Neprijatelji su sve one brzinske namirnice koje u pauzi trpamo u svoj organizam kako on ne bi pao u nesvest od gladi – slatkiši, peciva, sokovi i brza hrana. Drugim rečima, šećer koji brzo vraća organizam u stanje balansa. Nažalost, brza rešenja, nisu uvek i najbolja.

Verde Mercato online prodavnica je otvorena 24/7 i dok smo tu, izgovori poput „nemam vremena“ ne dolaze u obzir. Zato što Verde Mercato dolazi na Vašu kućnu adresu. 🙂

U našem asortimanu nalaze se isključivo zdrave namirnice domaćeg porekla. Naravno, tu spadaju i slatkiši pravljeni od zdravih namirnica. Mi razbijamo mit da su slatkiši isključivo loši.

Možete nas pronaći na adresama:

  • Bratsva i Jedinstva 22, Borča
  • Bulevar Kralja Aleksandra 195
  • Jurija Gagarina 12a, Novi Sad
  • Online prodavnica verdemercato.rs

Hvala što birate Verde Mercato. Hvala što birate kvalitet!

 

Оставите одговор