GRANOLA: Da li je isto što i musli i kako je pripremiti?

Granola je zdrav doručak koji preporučuju razni nutricionisti. Često je mešamo sa muslijem jer izgledom podseća na njega. Međutim, razlika ipak postoji. Koja je to razlika, zašto bismo trebali konzumirati granolu i na koji način je Verde Mercato servira – čitajte u nastavku.


Granola je obrok koji u sebi sadrži suve i „mokre“ sastojke. Suvi sastojci mogu biti ovsene, ječmene, ražene, speltine pahuljice, orašasti plodovi poput badema, lešnika, suncokreta, oraha, semenke bundeve, lana, suncokreta ili neke slične koje spadaju u srodnu grupu navedenih namirnica. Mokri sastojci, sa druge strane, uglavnom su med, javorov sirup, kokosovo ulje, voda, jogurt, mleko ili ekstrakt vanile. Mnogi dodaju cimet, ukoliko su njegovi ljubitelji. 

Često u nedostatku vremena (a u želji da se ipak hranimo zdravo) biramo kupovnu granolu i ovsene kaše. Nažalost, ovi obroci nisu toliko zdravi koliko mislimo da jesu. U njima je veliki udeo ugljenih hidrata, veštačkih zaslađivača i aditiva koji nam više odmažu nego pomažu na putu ka zdravoj ishrani. Ubrzo posle ovakvog doručka osećamo umor i pad energije, a razlog je potpuno jednostavan – tako se osećamo kada god jedemo slatkiše! Unos šećera brzo utoli glad, ali „proleti“ kroz naš organizam kao da ga nikada nije ni bilo. 

Domaća granola je, ipak, druga priča… 🙂

Foto: Granola / Verde Mercato

Poruči OVDE.

Po čemu se granola razlikuje od muslija? 

Njegovi ljubitelji tvrde da je granola ukusnija i hrskavija od muslija. Za razliku od muslija, čija je priprema brža i zahteva samo da se pomešaju svi sastojci, priprema granole je nešto duža (oko 30 minuta), ali je zato neuporedivo ukusnija. 

Suve sastojke koje ste izabrali treba usitniti (kratko izblendati ili iseckati na sitne komade) i pomešati. Zatim, pomešajte mokre sastojke – naš predlog je da to bude otopljeno kokosovo ulje u koje ćete dodati ekstakt vanile ili javorov sirup i domaći med. Ovu smesu pomešajte sa suvim sastojcima (najbolje prstima, kako biste osetili pod rukom kada se sve sjedinilo). 

Pospite pomešanu smesu na papir za pečenje i stavite je u rernu. Naš predlog je da temperatura na kojoj je pečete ne bude jaka, kako ne biste „ubili“ sve hranljivo i dobro u onome što pripremate. Ne brinite, biće hrskavo i ukusno i bez jake temperature (u redu je da to bude i 40 stepeni).

Nakon dvadesetak minuta, granola će dobiti zlatnu boju i osetićete predivan ukus karamele. Naravno, povremeno je promešajte, kako gornji deo ne bi izgoreo i „ode mast u propast“. 🙂

Kako servirati granolu?

Granola je sama po sebi ukusna, a za potpuni ugođaj, možete je posuti jogurtom i svežim voćem. U našem slučaju, mi volimo da je serviramo uz jabuke i cimet. 

Ovaj obrok preporučujemo za doručak, iako mi nismo „gadljivi“ da se ponekad osladimo i za užinu. 🙂

Prijatno!

Оставите одговор