KOSA I VITAMINI: U kom voću ima vitamina za lečenje oštećene kose?

Lepa, zdrava i negovana kosa je san svake žene. Često su žene sklone da daju veliki novac na razne preparate koji će učiniti da njihova kosa izgleda kao iz magazina. Međutim, rezultat ne bude baš uvek takav. Zbog čega nastojimo da preparatima saniramo oštećenu kosu i time lečimo posledice, umesto da se informišemo koji su vitamini zaslužni za lepu, zdravu i negovanu kosu, da ih unosimo organizam i time izlečimo uzrok problema oštećene kose?


Kosa i koža su ogledalo naše ishrane. Nismo svesni koliko sastav hrane i pića koje unosimo u organizam utiču na izgled i sjaj naše kose i kože. Bilo da sledite savete stručnjaka ili prijatelja, koristite jeftine ili skupe preparate – ništa vam neće pomoći ukoliko ne rešite uzrok problema, a on se nalazi unutar organizma. Neki od njih utiču na sprečavanje opadanja kose, a neki na strukturu vlasi.

Savete prijatelja treba uzimati sa rezervom. Iako je možda nekome određeni preparat pomogao za rešavanje problema kose, to ne garantuje da će pomoći i vama, jer je svaki organizam drugačiji, a samim tim i vlas koja raste iz njega. Razni proizvođači preparata navode na deklaraciji koji su vitamini u sastavu preparata, ali se u njima, između ostalog, nalaze i dodatne hemikalije, koje kosi mogu da nanesu više štete nego koristi.

Zbog toga je prirodan način oporavka kose dugotrajniji, ali je njegovo dejstvo, na duže staze, neuporedivo dragocenije.

Ovo su vitamini koji pomažu na putu ka lepoj, zdravoj i negovanoj kosi, kao i voće i povrće u kojem se oni nalaze:

Foto: Verde Mercato
  • VITAMIN B 

Kompleks vitamina B se preporučuje za osobe sa problemom oštećene kose, kose bez sjaja i kose koja „ne raste“. Ukoliko ste na veganskoj ishrani, unos dovoljne količine B vitamina je obavezan, jer se on najviše nalazi u namirnicama mlečnog porekla.

Možete ga pronaći u orašastim plodovima, žitaricama,avokadu, šargarepi, mahunarkama, banani, bademu, brokoliju, grašku, paprici, pečurkama, smokvi, tikvi, blitvi…

  • VITAMIN C

Vitamin C ima u sebi kolagen koji je zaslužan za zdravlje kose, ali i temena. Ukoliko je vaša kosa lomljiva i suva, verovatno joj je potrebno vitamina C.

Možete ga pronaći u jagodi, kelju, paprici, papaji, pomorandži, limunu, dinji, karfiolu…


Pogledaj: C vitamin: Zašto je dobar i u kom voću i povrću ga ima najviše?


  • VITAMIN D

Prema jednom istraživanju iz 2012. godine sa Univerziteta u Tokiju, dokazano je da vitamin D bitno utiče na rast kose, jer utiče da se stvaraju novi folikuli.

Možete ga pronaći u žitaricama, ribi, pečurkama, pomorandži, punomasnom mleku…

  • VITAMIN E

Vitamin E je zaslužan za cirkulaciju i protok kiseonika, te samim tim podstiče i rast kose, a utiče i na oporavak folikula.

Možete ga pronaći u lisnatom povrću (kelj, praziluk, blitva, zelena salata), orahu, soji, pasulju…

Konačno, budite uporni. Nijedna kosa nije sama po sebi zdrava ili nezdrava. Mi smo zaslužni za njeno zdravlje. Oporavak kose je dugotrajan proces kojem moramo da se posvetimo. A najbolji način je da se posvetimo sebi, a rezultati će se videti pre svega na našoj koži, a potom i na kosi.

Srećno! 🙂


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO?

Možete nas pronaći na Facebook i Instagram stranici @verdemercato, na broju telefona 060 44 38 007, kao i na adresama:

Bratstva i Jedinstva 22, Borča

Bulevar Kralja Aleksandra 195, Beograd

Jurija Gagarina 12a, Novi Beograd


 

Оставите одговор