CEĐENI SOKOVI od sezonskog voća i povrća: Napravite ih sami!

Ceđeni sokovi su „spas u zadnji čas“ za one koji nemaju naviku da jedu voće svaki dan ili ga prosto ne vole. Dobro kombinovani prirodni sokovi su sjajni za naš organizam jer voće i povrće ne gubi svoje hranljive sastojke kada ih iscedimo, štaviše – hranljivi sastojci se lakše apsorbuju u tečnom stanju.

Često nalećemo na mnoge recepte za ceđene sokove od voća i povrća koje nam je ili skupo ili nedostupno. Koji su zapravo sokovi najbolji za nas? Sezonsko voće i povrće je najpristupačnije, ali i najpoželjnije za ovo doba godine i zato vam u nastavku dajemo preporuke za prirodno ceđene sokove od sezonskog voća i povrća:

  • LIMUN + NANA + ĐUMBIR
Foto: VerMints

Limun je čudotvorno voće koje pomaže za normalan rad srca, otklanja jutarnju mučninu kod trudnica, a postoje i naučni dokazi da limun smanjuje rizik od srčanog udara i pojave kancera. Udružen sa nanom koja je dobra u rešavanju problema sa varenjem, gasovima i nadutošću i đumbirom koji leči glavobolju, jača imunitet, smanjuje bolove u mišićima, kao i menstrualne grčeve – ova kombinacija je pun pogodak.

Za ovaj napitak vam nisu potrebni ni blender ni sokovnik, dovoljno je da iscedite limun, dodate par listova nane i izrendate malo đumbira.

  • BROKOLI + ŠARGAREPA + JABUKA
Foto: Pixabay

Brokoli je odličan ukoliko imate problema sa varenjem. U sebi sadrži vitamin C, karoten, kalcijum, kao i sekundarne biljne proizvode. Šargarepa, između ostalog, utiče na vid, reguliše nivo šećera u krvi, štiti od moždanog udara i čuva kožu. Benefiti jabuke su nam uglavnom poznati, međutim, ono što ne znamo, to je da jabuka pomaže lakšem disanju – štiti pluća od astme, bronhitisa i emfizema. Preporučuje se trudnicama jer smanjuje rizik od navedenih bolesti i tegoba i za mamu i za bebu.

Za ovaj napitak potreban je blender. Izmutite sve i uživajte u čarobnom ukusu!

  • BANANA + POMORANDŽA + JABUKA
Foto: VerMints

Banana je dobra za ljude koji boluju od anemije, reguliše krvni pritisak, rešava probleme sa žgaravicom i zatvorom. Pomorandža jača naše zube, štiti naše nerve i neguje kožu i kosu.

Za ovaj napitak takođe je potreban blender. Izmiksajte sve i uživajte u tropskom ukusu!

  • KIVI + LIMUN + PERŠUN
Foto: Pixabay

Kivi je bogat kalijumom (udeo kalijuma je čak bogatiji nego kod banane!), čuva krvne sudove i smanjuje „loš“ holesterol u krvi. Peršun s druge strane sadrži vitamine B, kalcijum, natrijum, gvožđe i vitamin C, a 200 grama peršuna zadovoljava preko 80 odsto dnevne potrebe za vitaminima.

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i dobićete ovaj zeleni osvežavajući napitak.

  • NAR + JABUKA
Foto: Pixabay

Nar je zimsko voće koje u sebi ima dosta vitamina C i kalijuma. Po svom sastavu, u porciji nara se nalazi skoro 50% propisane dnevne količine vitamina C, kao i polifenol koji smanjuje rizik od raka.


U Verde Mercato prodavnici možete pronaći razne prirodno ceđene sokove, kao i DETOX program precizno biranih sastojaka.

Možete nas pronaći na Facebook i Instagram stranici @verdemercato, na broju telefona 060 44 38 007, kao i na adresama:

Bratstva i Jedinstva 22, Borča

Bulevar Kralja Aleksandra 195, Beograd

Jurija Gagarina 12a, Novi Beograd


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO?


Оставите одговор