Sezona gripa: Šta jesti? Koja je razlika između prehlade, gripe i virusa?

Sezona gripa zakucala je na vrata. Dezinformacija je puno, ljudi su podeljeni u svojim mišljenjima, ali jedno je sigurno – nikome nije svejedno kada se zakašljemo mi ili neko iz naše okoline. Postavlja se pitanje, kako da znamo da li nas hvata prehlada, grip ili virus? I što je još bitnije, kako da se lečimo na prirodan, zdrav način?


Iako simptomi mogu biti slični, uzroci, a naročito posledice su različite kod pojave gripa, prehlade i virusa. Sezona gripa je uveliko počela, a kako se pokazalo, najlakše se „preleži“ prehlada, sa gripom se malo pomučimo, ali uz vitamine i antibiotike prođe i ona, dok virus može imati ozbiljnije posledice, u zavisnosti od organizma koga je napao.

Svaki čovek, usled promene godišnjeg doba, prolazi kroz promene i potrebno mu je vreme da se adaptira na novu klimu i novi ritam. U toj „tranziciji“, naš imuni sistem je slabiji, te lakše upija nemani iz okruženja i vrlo lako može da se razboli. Oduvek je dolazilo do mešanja ovih pojmova. Kako je ove godine „čitav svet“ oboleo od istog virusa, sada je još teže razlikovati simptome prehlade, gripa ili virusa.

Razlike su male, ali ipak postoje. Evo i koje su:

  1. Temperatura

Visoka temperatura može, ali ne mora biti indikator virusa. Naše telo se povišenom temperaturom bori protiv bilo koje infekcije, ne samo protiv popularnog virusa. Iako je karakteristična za grip ili virus, temperatura nije karakteristična za običnu prehladu. Međutim, ukoliko imate temperaturu višu od 37.8, a pritom imate čulo mirisa i ukusa – najverovatnije je reč o gripu. Takođe, kod gripa se temperatura javlja odmah i traje nekoliko dana, dok se kod virusa ona razvija postepeno i traje duže.

  1. Kašalj

Kašalj se javlja i kada je u pitanju prehlada, grip ili virus. Razlika je u tome da je kod gripa kašalj intenzivniji nego kod prehlade, ali opet značajno slabiji nego kod virusa. Ukoliko je u pitanju virus, kašalj može u kontinuitetu da traje i po sat vremena, a mogu da se jave i dugi napadi kašlja i do tri puta u toku dana. Konkretno kod trenutno „popularnog“ virusa, kašalj je dosta suvlji nego kod gripa i prehlade i javlja se pre svih simptoma.

  1. Gubitak čula mirisa i ukusa

Ovaj simptom je specifičan i ukazuje na pojavu virusa.

U moru poluinformacija i dezinformacija, panike i nesigurnih informacija, preporučenih i obaveznih mera, važno je da mislimo na svoje zdravlje i u ovom periodu „trazicije“ između činimo sve da naš imunitet ne opadne. A ukoliko dođe do gorepomenutih simptoma, da ne uzimamo lekove „na svoju ruku“, već da potražimo pomoć stručnjaka.

Svakako, ono što nikako ne može da nam odmogne, već samo da ubrza naš oporavak jesu vitamini. Evo šta biste mogli da koristite u toplini svog doma, kako biste ubrzali oporavak:


Verde Mercato sokovi za jačanje imuniteta – prirodni izvor neophodnih vitamina za normalno funkcionisanje organizma.

Pogledaj više o tome OVDE.


  • Beli luk 

Sadrži u sebi jedinjenja koja ublažavaju simptome gripe i prehlade, odnosno koja ubijaju bakterije i viruse. Najbolje bi bilo jesti ga svežeg (kako naše bake savetuju – sa slaninicom :)).

  • Citrusi (mandarina, limun, grejp, pomorandža)

Veliki udeo vitamina C automatski podiže imuni sistem. Kombinujte svaki od ovih citrusa. Npr. pojedite nekoliko mandarina, ubacite limun u čaj sa medom, a pored toga iscedite narandžu. I hop! Organizam će biti kao nov.

  • Pileća supa od domaćeg povrća

Domaća supa od povrća greje gornji deo disajnih puteva, te razblažuje nakupljenu sluz i olakšava disanje. Ne možete pogrešiti sa izborom domaćeg povrća, vaša pluća će vam biti zahvalna na bogatom odabiru.

  • Med

Ima u sebi antibakterijsko delovanje, odličan za smirivanje nadraženog grla. Kašičicu meda je dobro pojesti svako jutro uz času tople vode i kada smo zdravi, a kada smo bolešljivi, prirodni šećer vraća organizam u stanje balansa i vraća mu ravnotežu.

Pogledajte celokupnu ponudu i/ili naručite Verde Mercato med OVDE.

Foto: Verde Mercato
  • Đumbir

Đumbir je prirodni antivirotik. Svojim dejstvom ubija viruse, jer podstiče znojanje, a samim tim i čisti telo od toksina, bakterija i virusa. Iako je najbolje jesti ga sirovog, zbog svog ljutkastog ukusa, uglavnom je prijatnije konzumirati ga u limunadi ili čaju.


VERDE ekipa dostupna je 24/7 na Instragram i Facebook stranici @verdemercato, gde nam možete pisati za pitanja, savete ili porudžibine.

Nalazimo se u Beogradu na adresama Bratstva i Jedinstva 22, Bulevar Kralja Aleksandra 195 i Jurija Gagarina 12a.

Broj telefona za pitanja i porudžbine je 060 44 38 007.


 

Оставите одговор