Domaći ajvar po staroj recepturi: Zimnica koju spremamo za vas

Domaći ajvar je nezaobilazan prilog jelima u hladnim danima. Neki se odlučuju da ga prave sami, neki, usled nestašice vremena, odlučuju da ga kupe gotovog, a mi smo odlučili da vam serviramo domaći ajvar u gotovom obliku. Leskovački ajvar, pravljen po tradicionalnoj recepturi, ima reputaciju najboljeg, sertifikovanog ajvara, a već tri godine nosi titulu najtraženijeg proizvoda u Verde Mercato pijaci tokom hladnih dana.


Domaći ajvar je tradicionalno srpsko jelo koje upotpunjuje špajzeve svakog domaćinstva tokom hladnih dana. Malo ljudi zna da on potiče od turske reči havyar što znači povrtna ikra i deli etimologiju sa kavijarom, te ćete često čuti da ga gurmani nazivaju i srpskim kavijarom.

Leskovački ajvar pravljen je isključivo od domaće paprike. Vešte ruke profesionalaca spojile su sastojke koji daju čaroban ukus zimske poslastice. Ukus je prilagođen kako za ljubitelje ljutog, tako i za ljubitelje blagog ajvara.

Domaći ajvar je uvek draži izbor, iako je teško naći zaista kvalitetan. Svakako, njegove pogodnosti su mnogobrojne. Između ostalog – zdraviji je, ukusniji, bez aditiva koji bi produžili rok trajanja, a i, po otvaranju, može da traje duže nego industrijski ajvar.

Koja je nutritivna vrednost domaćeg ajvara?

Ajvar je sačinjen od masti, ugljenih hidrata i belančevina. U proseku, on nije poguban za kilažu, jer na 100 g domaćeg ajvara ima svega 80 – 130 kalorija. Naravno, i u tome treba biti umeren, ma koliko nam to teško palo. 🙂

 

Koje vitamine ima domaći ajvar?

Paprike su bogate vitaminom C, a kako leskovački ajvar koristi isključivo domaće paprike, kroz ovaj ajvar unećete u organizam veliku količinu ovog vitamina (kako kažu stručnjaci, paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe za vitaminom C). Bogat izvor vitamina A, B2, B3, B5, B9, vitamina K, magnezijuma i mangana.

Ajvar je proizvod koji je proizilašao iz kućne radinosti, pravljen s ljubavlju, a recepti su prenošeni sa kolena na koleno. Danas je specijalitet koji je dostupniji, raznih kvaliteta i cena, ali, ukoliko zaista želite da uživate u ajvaru, neka vaš izbor bude najbolji.

Kakav domaći ajvar nudi Verde Mercato?

U Verde Mercato online prodavnici možete pronaći ljuti, blagi i cepkani  Leskovački ajvar. 

  • Mali 340 grama – 420.00 RSD
  • Veliki 700 grama – 750.00 RSD

Mi nudimo kvalitet!


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO?


 

Оставите одговор