Povišeni trigliceridi i holesterol: Šta jesti, a šta izbegavati u ovom slučaju?

Povišeni trigliceridi, holesterol, masti… Pomislili bismo da se samo stariji i gojazni ljudi muče sa ovim problemima, ali istina je potpuno drugačija. Godine, broj kilograma i pol mogu, ali ne moraju da imaju presudnu ulogu. Veliki broj ljudi sa vitkom linijom ima hipertrigliceridemiju – stanje visokog nivoa triglicerida u krvi. Šta su uopšte trigliceridi, zašto se javljaju, kako da znate da li imate hipertrigliceridemiju i kako da se hranite u tom slučaju? 


Trigliceridi moraju da postoje u našem organizmu, ali u normalnoj količini. Oni su posledica varenja masne hrane. Svaki put kada bismo pojeli nešto „što volimo, a što ne valja“, višak kalorija koji nije potreban organizmu u tom momentu, skladišti se u masnim ćelijama. Taj višak se zovu trigliceridi.

Jedini način da saznate da li imate povišen nivo triglicerida u organizmu, jeste da izvadite krv i uradite analizu krvi.

Hipertrigliceridemija se može javiti, kako zbog genetike, tako i našom krivicom – smanjenom fizičkom aktivnošću, gojaznošću, nepravilnom ishranom, zbog alkoholizma, problema sa štitnom žlezdom ili korišćenjem određenih lekova…

Ukoliko, ipak, dođete u ovu situaciju, evo kakvu ishranu predlažu stručnjaci:

Opšti saveti:

  • Uspeh lečenja zavisi isključivo od pravilne ishrane.
  • Telesnu masu održavati u granicama normale.
  • Svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću.
  • Izbaciti (ili bar smanjiti na minimum) alkohol i cigarete.
  • Hranu pripremati isključivo na ulju. Jednom upotrebljeno ulje ne treba dva puta koristiti.
  • Preporučuju se manje količine mesa, što više ribe i soje.
  • Povećati unos dijetskih biljnih vlakana (ovsene mekinje, sočivo, cele jabuke, grašak, neljušteni pirinač, kelj, krastavac, celer).
  • Izbaciti šećer. Umesto njega možete koristiti saharin.

Pogledaj: Zdrava ishrana – 5 trikova kako da definitivno počneš da se hraniš zdravo


Dozvoljena i nedozvoljena hrana:

Foto: Pixabay

Mlečni proizvodi:

  • Dozvoljeno je poluobrano mleko (2.8% masnoće), jogurt, kiselo kravlje mleko, posni sirevi (npr. posni kravlji sir), nije dozvoljeno punomasno mleko, pavlaka, kajmak, punomasni sirevi, šlag).

Meso i mesne prerađevine:

  • Dozvoljeno je živinsko beso bez kožice, riba (posebno morska), teletina i govedina, jagnjetina, divljač, mršavo svinjsko meso, sardine iz ulja, ali oceđene, jaja (umereno), prerađevine od živinskog i drugog mršavog mesa (praška šunka, viršle, salama), nisu dozvoljena masna mesa, sve iznutrice, paštete, mesni doručak i ostale mesne konzerve, mršavo svinjsko meso, prerađevine od nemasnog svinjskog mesa i žumance jajeta (u velikim količinama).

Masnoće:

  • Dozvoljena su biljna ulja (od suncokreta, kukuruznih klica ili soje), maslinovo ulje, nisu dozvoljene svinjske masti, loj, margarin (sem dijetskog).

Povrće:

  • Dozvoljene su sve vrste povrća pripremljene bez masnoća i šećera, sve salate, nije dozvoljen krompir i pirinač u velikim količinama (kada se jede, jesti bez hleba).

Voće:

  • Dozvoljene su jabuke, trešnje, višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, narandže, mandarine, grejp, jagode, maline, limun, borovnice, ribizle, orasi, bademi, nije dozvoljen kokosov orah, lešnik, urme, banane, lubenice, dinje, suvo grožđe i ostalo sušeno i kandirano voće, sve vrste kompota sa šećerom.

Pića:

  • Dozvoljena mineralna voda, svi voćni sokovi koji su bez šećera, čaj, crna kafa (u malim količinama i bez šećera), nisu dozvoljeni svi sokovi sa dodatkom šećera, sva alkoholna pića, gazirani sokovi, kakao, čokolada.

Hleb i pecivo:

  • Dozvoljen crni hleb, polubeli, hleb sa celim zrnima, graham hleb, ovsene i druge pahuljice, nije dozvoljen beli hleb, peciva, testa, čipsevi, krompirovo testo.

Slatkiši:

  • Dozvoljeni pekmez i marmelada bez dodatog šećera (u manjim količinama), kolači od graham brašna bez fila, poslastice sa corn flakes-om ili ovsenim pahuljicama, nisu dozvoljeni kolači, torte, keksi, čokolada i proizvodi od čokolade, bombone, sladoled, palačinke, uštipci, šećer i med u bilo kom obliku.

Važno je da razumemo da je ovo problem koji je rešiv i da svojom ishranom i selekcijom hrane bitno utičemo na vitalnost i zdravlje svog organizma.

Napomena: U slučaju hipertrigliceridemije, oko ove ishrane se dodatno konsultovati sa lekarom.


Vaše zdravlje je naša briga.

Čitajte nas i na društvenim mrežama @verdemercato.


Оставите одговор