Zdrava ishrana – 5 trikova kako da definitivno počneš da se hraniš zdravo

Zdrava ishrana (nepravedno) često ispašta pod izgovorom da živimo veoma brzim tempom života, pa ne stižemo još i da razmišljamo o pripremi zdrave hrane, kada nam je nezdrava odmah dostupna. Još jedan izgovor je da zdrava hrana više košta od nezdrave, te da ne možemo sebi da priuštimo svaki dan da se hranimo zdravo. U pitanju su zablude, jer hraniti se moramo, namirnice ćemo svakako kupiti, ali je pitanje izbora koji će to proizvodi završiti u našoj potrošačkoj korpi. 


Zdrava ishrana se oduvek suočavala sa mnogim predrasudama. Iako svi donekle znamo da je važno hraniti se zdravo i da svi oni ukusni obroci sa „praznim“ kalorijama nisu dobri za naš organizam, skloni smo tome da se pravdamo sebi što su naši izbori hrane nezdravi, time da imamo toliko obaveza da nemamo vremena da spremamo zdravu hranu. S druge strane, verujemo i da npr. voćna salata ne može dati dovoljno energije za rad na poslu kao npr. sendvič sa salamom, pljeskavica ili nešto slično tome.

Ishrana se zasniva na navikama, a navike nisu nešto sa čime se rađamo, već nešto što smo sami stvorili. Dakle, one se mogu menjati. Ukoliko se i vi borite sa nezdravom ishranom i ne znate kako da je uklopite u brz tempo života, evo nekoliko predloga koji bi vam mogli pomoći u tome.

1) Ne idite gladni u kupovinu.

Kada smo gladni, naš organizam upada u crvenu zonu i tada mu je najbitnije da dobije nešto kalorično i nešto što će mu što pre utoliti glad. U tim momentima, najčešće nam ruka poleti upravo za najnezdravijim namirnicama – onim sa nezdravim šećerima i mastima.

Da bismo to izbegli, kupovinu treba obavljati punog stomaka. Tada možemo da razmišljamo trezveno i kupimo samo ono što smo isplanirali. Spremite unapred spisak namirnica koje su vam potrebne. Tako ćete izbeći da kupovinu bespotrebnih namirnica, a i uštedećete novac.

2) Sklonite iz svog okruženja nezdrave namirnice koje mogu da ometaju vaš zdrav režim ishrane.

Svako od nas, često iz dosade, poželi da nešto „gricne“. Potrudite se da u svojoj kući nemate ono što ne bi trebalo da grickate. Takođe, važno je da znamo da grickanje ne mora da bude nužno loše. Kupite crnu čokoladu za slučaj da poželite da pojedete nešto slatko, orašaste plodove ili voće koje bi moglo biti odlična užina, umesto čipseva, milki i gaziranih sokova (uvek je bolje iscediti voće nego popiti kupovne sokove pune šećera).

3) Nemojte da se odričete svega što volite.

Navike se formiraju dugo i šok je za organizam odreći se svega preko noći. Potpunim odricanjem može doći do prezazićenja, mučenja i kontraefekta. Nezdrave proizvode izbacujte postepeno i zamenjujte ih zdravim alternativama. Npr. umesto belog hleba, kupujte integralni, umesto čipsa kupujte orašaste plodove, umesto kupovnih ovsenih kaša, kupite ovsene pahuljice, jogurt i voće. Ukoliko ne možete da izbacite kafu ili ne možete da pijete kafu bez šećera, kupite žuti šećer. Zaista, za sve nezdravo postoji zdrava alternativa.


Pogledaj: DIJETA – Od ovog voća ćete smršati, a nećete biti gladni


4) Obavestite ljude iz svog okruženja o vašem novom režimu ishrane.

U ovakvim odlukama, važno je da ljudi iz našeg okruženja znaju da smo u procesu promene svoje ishrane. Njihova podrška je važna, jer u suprotnom, mogu biti veliki ometači i otežavati proces promene. Obavestite ih o svojoj odluci, kako vas ne bi „mamili“ čokoladama i grickalicama. Plus, kada drugima kažemo da smo nešto odlučili, lakše nam je da se te odluke i pridržavamo.

5) Budite odlučni, disciplinovani i strpljivi. 

Najvažnije je da usvojite stav da vas na zdrav režim ishrane niko ne tera, već da je to vaša odluka kojom činite uslugu sebi. Naravno da je izazovno preći sa pržene na sirovu hranu ili hranu pravljenu u vodi, a ne na suncokretovom ulju. Edukujte se, pronađite recepte koji će vam pomagati, a ne odmagati tokom čitavog procesa. Nemojte popuštati pred izazovima, koji vrebaju sa svih strana. Budite jači od toga. I verujte… Bićete zahvalni sebi kada počnete da primećujete rezultate.

Ništa što ode u krajnost, nije dobro, pa tako ni zdrava ishrana. Zdrava ishrana je režim, način života. On ne podrazumeva da se tri meseca suzdržavamo od želje za koka kolom i čipsom, već da živimo znajući da koka kola i čips nisu jedini proizvodi u kojima možemo da uživamo.

Pokušajte i javite nam svoje utiske! 🙂


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO?


Оставите одговор