Zdrava ishrana kod dece u školskom uzrastu: Kako treba da izgleda?

Zdrava ishrana je jedan od presudnih faktora za rast i razvoj deteta. Bilo da je u pitanju osnovac ili srednjoškolac, usled manjka vremena i u naletu gladi za užinom, deca polete za hranom kao što su slatkiši, grickalice ili brza hrana. Na duže staze, takva ishrana može da dovede do raznih bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, povišenih masnoća u krvi, visokog pritiska, anemije itd… Pa se postavljaju dva pitanja, kako bi trebalo da izgleda zdrava ishrana kod dece u školskom uzrastu i kako „naterati“ dete tog uzrasta da uzme npr. brokoli umesto čokolade?

Šta podrazumeva zdrava ishrana kod dece u školskom uzrastu?

Deca i mladi u pubertetu su osetljivi i pod velikim uticajem okoline. Poneseni društvenom konstrukcijom o idealnom izgledu i idealnoj kilaži, često prave velike greške u ishrani, što u ekstremnim slučajevima može da rezultira ili preteranom gojaznošću ili mentalno uslovljenim poremećajima – anoreksijom i bulimijom. Deci treba na pažljiv način predočiti kako zdrava ishrana treba da izgleda, da bi pravilnom ishranom održali aktivnost, vitalnost i da bi organizam razvio otpor na bolesti.

Preporučljivo bi bilo da dete ima pet obroka – doručak, ručak, večeru i dve užine. Obroci bi trebalo da budu nutritivno jaki i kalorijski izbalansirani. Takvi, da ne dete ne bude gladno, a opet da ima svu energiju koja mu je potrebna za sve aktivnosti koje obavlja.

Doručak (nepravedno) uvek ispašta i kod deteta treba razviti naviku da ga ne preskače. On može da bude kalorijski jak (ne hiperkalorijski!), jer je organizmu potrebno gorivo koje će da ga pokrene na akciju. Za doručak je preporučljivo jesti jaja, salate sa tunjevinom ili piletinom, proju, hleb (sa integralnim brašnom, ne sa belim), kao i jogurt (najbolje bi bilo da to bude jogurt koji ubrzava varenje).

Između doručka i ručka bi trebalo da bude prva užina. Ona je važna jer održava stalni nivo glukoze u krvi, kažu stručnjaci. Idealno bi bilo da to bude sveže voće ili voćni napitak (ne voćni jogurt iz prodavnice, već smuti napravljen od svežeg voća i povrća).

Ručak treba da bude nešto „na kašiku“. Bilo bi dobro kombinovati meso sa povrćem, salatom i razviti naviku kod deteta da jede supu. Domaća supa prija stomaku, pomaže prilikom prehlade, a odličan je izvor vlakana, proteina, minerala i vitamina.

Večeru ne treba preskakati, ali treba povesti računa šta se konzumira i kada se konzumira. Uveče se naš organizam umiri, sporije radi i sporije vari. Ne radi se samo o „lepljenju kilograma“, radi se o tome da teška hrana ne prija našem organizmu i unosom teške hrane pred spavanje ne činimo sebi dobro. U redu je večerati laganiji obrok do dva sata pred spavanje. To može biti i isti obrok kao i za ručak, samo manja porcija ili proteini – belo meso, tuna ili neka salata.

Foto: Zdrava ishrana / Pixabay

Koju grupu namirnica treba konzumirati?

Stručnjaci kažu da je dnevno treba unositi što više proteina, a što manje masti i šećera. Naravno, postoje i zdravi šećeri i masti. Npr. avokado je pun masti, ali zdravih masti. Voće je puno šećera, ali zdravih šećera. Treba izbegavati proizvode koji sadrže „prazne kalorije“ – čipseve, kupovne sokove, slatkiše i slaniše koji su užasno primamljivi, ali, nažalost, užasno i štetni za naš organizam, a naročito za mladi organizam koji se još uvek razvija.

Kako naterati dete da se hrani zdravo?

Naravno da će dete između nutele i umaka od tikvica pre izabrati nutelu. Međutim, ako malo bolje razmislimo, shvatićemo da za sve nezdravo što nas privlači, postoji alternativa. Da, milka je lepa, ali da li ste probali crnu čokoladu sa 100% kakaa? Da, ne možemo da gledamo film bez grickalica, ali kokice su ekstra ukusne. Da, teško je odreći se sokova, ali ko je rekao da treba da ih se odreknemo? Realno, prirodni sokovi su i lepši i zdraviji.

Razmislite šta sve vaše dete voli (a što nije dobro za njegovo zdravlje) i pronađite tome alternativu. Uz to, servirajte ga na privlačan način i nemojte ga terati, već ga navedite da sam poželi da proba kada vidi koliko izgleda ukusno… Ipak kod tinejdžera obrnuta psihologija najviše „pali“. Srećno! 🙂

Оставите одговор