Ishrana u trudnoći – Koje voće treba jesti, a koje ne?

Ne kaže se za džabe da je trudnoća drugo stanje. Organizam funkcioniše drugačije, potrebe su pojačane, a briga majke je dupla, jer sada više ne vodi računa samo o sebi, već o još jednom životu koji raste unutar nje. Svakom čoveku su potrebni vitamini i minerali da bi živeo normalno, a kakva treba da bude ishrana u trudnoći, koje je to voće koje sadrži sve vitamine i minerale koji su vam potrebni i koje je to voće koje bi trebalo izbegavati ukoliko očekujete bebu, prenosimo vam u daljem tekstu.


Ishrana u trudnoći je specifična jer podrazumeva potpunu promenu navika, isto kao i promenu socijalnih i emocionalnih promena u životu. Važno je da beba bude zdrava i da se razvija normalno, a isto tako je važno da i majka bude zdrava, da zadrži normalnu vitalnost i nastavi normalan fizički život i nakon porođaja. 

Saveta i preporuka je mnogo, pa kako onda da znate šta je najbitnije?

Najbitnije je da sebi i bebi pružite vitamine koji su neophodni za razvoj bebe i za održavanje vašeg zdravstvenog stanja na normalnom nivou!

Voće generalno ne može da nam šteti, jer nema u sebi ništa što bi moglo da naruši naše zdravlje. Međutim, ishrana u trudnoći podrazumeva da napravimo malu selekciju prilikom izbora voća. 

Evo koje bi trebalo da unosite prilikom trudnoće:


Ovo voće je bogato vitaminima A, B i C i sa njim nikada ne možete pogrešiti. Kaki jabuke su posebna vrsta jabuka iz Japana koje u sebi sadrže veliku količinu kalijuma, a regulišu krvni pritisak i imaju veliki uticaj na krvne sudove.

 

Čisti organizam od raznih nečistoća, trebalo bi ga koristiti u umerenim količinama.

Velika količina vitamina A, B i C. 

Bogat antioksidansima i vitaminom C. Odličan za imunitet, jačanje kostiju, omogućava dobro varenje i cirkulaciju krvi, a potpomaže i pri ublažavanju stresa i smirivanja živaca.

Sadrže u sebi provitamin A, vitamin B, C, E i pomažu organizmu u borbi protiv različitih infekcija. Vitamin C u pomorandži pospešuje apsorpciju gvožđa, što dalje utiče na pojačavanje odbrambenog sistema organizma.

Trešnje su dobre za normalan rad srca i sprečavaju grčeve u mišićima. 

Avokado utiče na razvoj bebinog mozga i tkiva, a kod mamama će pomoći oko problema sa mučninom.

Ovo čudesno voće u sebi sadrži vitamine C, K, B2, B3 i B6, ali i folnu kiselinu koja je važna za trudnice i mame sa malim bebama. Od minerala sadrže magnezijum, kalcijum, kalijum, mangan i bakar. Sjajno voće za imunitet zbog bakra i vitamina C.

Dr Kristian Martin naglašava koje voće bi trebalo da izbegavati prilikom trudnoće:


Bogate su A i C vitaminom, kao i gvožđem i folnom kiselinom. One su preporučljive svim trudnicama, osim trudnicama sa atopijskom konstitucijom, u tom slučaju bi ih trebalo izbegavati.

Lubenica u sebi sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su i poželjni i potrebni trudnicama. Međutim, trudnice koje imaju problem sa otocima ili povišenim krvnim pritiskom bi trebalo da je izbegavaju u trudnoći.

Grožđe u sebi sadrži veliku količinu grožđanog šećera koji povećava proizvodnju toplote u organizmu, što može da ima negativan uticaj i na majku i na bebu. Takođe, u grožđu je prisutan moćni antioksidans resveratrol, poznat po svom negativnom dejstvu na hormonalni balans.

  • PAPAJA

Papaja u sebi sadrži lateks koji izaziva kontrakcije materice i u ekstremnim slučajevima može da izazove privremeni porođaj ili čak i pobačaj.

Dinja u sebi sadrži kinin, saponske glikozide i morodicine koji, ako se unesu u većoj količni u organizam, mogu da izazovu mučninu, dijareju, osipe i bolove u stomaku.


Pogledaj: Ko smo mi – Zašto da izabereš baš VERDE MERCATO? 


Оставите одговор