MANDARINE – Stvari koje (ne) znamo o omiljenom zimskom voću

Mandarine spadaju pod citruse i omiljeno su voće tokom hladnih dana. Kao pomorandža i grejpfrut, i mandarina spada u niskokalorično voće. Na 100 g mandarina, u svoj organizam unosimo svega 45 kalorija, te su one ispravan put do idealne kilaže. One nisu samo niskokalorične, več su i vitaminski izuzetno jake, te obezbeđuju da nam imunitet ne bude narušen.


Mandarine (lat. citrus reticulata) su danas dostupne i pristupačne uglavnom svima, iako nekada to nije bilo tako. One su dobile ime upravo na osnovu toga što su u drevnim vremenima bile dostupne isključivo višoj klasi stanovništva. Mandarine vuku poreklo iz jugoistočne Azije, a ime mandarina odnosilo se na svetlonarandžasto odelo Mandarina – drevnih kineskih javnih službenika. 

Ovo, nekada luksuzno voće, mnogo kasnije stiže u Evropu, tek negde u 19. veku, a danas predstavlja deo naše svakodnevne ishrane.

Mandarine u sebi imaju visok procenat vode, čak 88%, što doprinosi hidrataciji organizma. Visok udeo ima i vitamin C kojeg u jednoj malo većoj mandarini ima čak preko 55%. Drugim rečima, jednom većom mandarinom možemo uneti neophodni dnevni unos C vitamina u organizam!

O ovom voću uglavnom znamo da ima malo kalorija, da najviše volimo da ga jedemo kada napolju zahladi i da je zdravo…

Međutim, to je samo „vrh ledenog brega“. Postoje stvari koje ne znamo o mandarinama, a zbog kojih bismo obožavali još više, samo kada bismo znali.


  • Ne moraju da se koriste samo za jelo

Eterična ulja iz mandarine se primenjuju u kupkama za opuštanje, protiv stresa i nervoze, a ukoliko nemamo ulje, u ovom mirisu možemo uživati tako što ćemo koru postaviti na peć kao osveživač prostora, a ona će, od toplote, pustiti miris.

  • Mogu da utiču na poboljšanje vida i kože

Vitamin A u našem organizmu je odgovoran za naš vid. Mandarine obezbeđuju provitamin A, odnosno beta – karoten, biljnu boju koja deluje kao prirodni antioksidans. Beta – karoten takođe utiče i na lepotu kože.

  • Kora od mandarine je prirodan lek protiv prehlade i glavobolje

Mali trik: U teglu ubacite samlevenih 50 g kore od mandarine i dodajte čašicu vodke. Ostavite teglu sedam dana na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Uzimajte po kašičicu nakon ručka, a nakon toga pojedite kašičicu meda. Iznenadili biste se koliko to može da osveži organizam.


Prema jednom istraživanju sa Instituta Vestern Ontario, dokazano je da mandarina u sebi sadrži hranljivi sastojak koji sprečava gojaznost, nudi zaštitu od ateroskleroze i dijabetesa tipa 2 (bolesti koje uzrokuju srčani i moždani udar). Lista na koje sve bolesti možemo preventivno da utičemo konzumacijom mandarina je podugačka. I to je čar mandarine – dostupna je, jeftina, ukusna, a zdrava!

Da li se i vi radujete sezoni mandarina? 🙂


Pogledaj: DIJETA – Od ovog voća ćete smršati, a nećete biti gladni


 

Оставите одговор