DIJETA – Od ovog voća ćete smršati, a nećete biti gladni

Reč dijeta u svakodnevnom govoru ume da probudi negativnu emociju jer nas često podseća na glad, iscrpljenost i neželjeno vraćanje na staru kilažu nakon što smo mukotrpno došli do željenog cilja. To je zato što smo bombardovani sa svih strana nezdravim modernim dijetama koje nam možda daju instant gubljenje kilograma, ali na duže staze nemaju nikakvog smisla.

Dijeta sama po sebi ne mora da bude nužno loša. Štaviše, ponekad je dobro očistiti svoj organizam i priuštiti mu detoks. Međutim, ako dijeta ode u krajnost, može doći do potpuno suprotnog efekta – opsednutosti hranom, kaže dijetetičarka Ketlin Mihen. Drugim rečima, ako nešto sebi potpuno uskratimo, naša želja vremenom neće nestajati, naprotiv, postajaće sve jača i samo ćemo o njoj razmišljati. A onda ćemo „eksplodirati“, pojesti sve i doći će do jo-jo efekta. Zato „dijeta odricanja“ nije dobar izbor.

Postoji 10 voćki koje su u našem neposrednom okruženju, a čijom redovnom konzumacijom možemo da ubrzamo svoj metabolizam, prevarimo „salce“ i izgubimo kilograme. Evo i koje je to čarobno voće:

  1. Jabuka – ovo voće, osim što sadrži puno vlakana, takođe je odlično za zdravlje srca i imunog sistema. Stvorite naviku da jedete jabuku između doručka i ručka, ovo je odlična užina. Dosta je poznat napitak od vode, jabuke i cimeta koji pomaže pri gubljenju kilograma.
  2. Kokos – kokos daje jak osećaj sitosti, a pored toga je odličan za smanjenje holesterola u krvi. Kokos možete iseckati i dodati u salatu ili u ovsenu kašu dodati kašikicu kokosovog ulja koje je odlično za gubljenje kilograma.
  3. Avokado – čudesna voćka koju (nepravedno) svi svrstavaju u povrće! U avokadu postoji mnogo zdravih masti koje, pored ostalih sastojaka, podstiču gubljenje kilograma.
  4. Banana – iako je dosta kalorijski jaka, banana u sebi sadrži vlakna koja daju osećaj sitosti. Ukoliko doručkujete bananu, vremenom ćete videti kako vam struk biva sve tanji. Takođe, zbog njene jake strukture, ona se preporučuje kao obrok nakon treninga.
  5. Limun – mali trik: popijte svako jutro pre doručka limunadu bez šećera i time ćete regulisati masnoću koja ulazi u organizam.
  6. Breskva – najbolja stvar kod breskve je što je možemo jesti koliko god želimo, nećemo se ugojiti, a pritom je i ukusna. Breskva je bogata antioksidantima i pomaže pri uklanjanju toksina iz tela.
  7. Nar – vrlo malo nara je potrebno za osećaj sitosti, a i pomaže pri čišćenju tela od toksina.
  8. Papaja – u papaji se nalazi enzim papajin koji direktno utiče na topljenje kilograma tako što ubrzava varenje.
  9. Borovnice – izuzetno visok nivo antioksidanata i vlakana koje sprečavaju gomilanje masti u organizmu i automatski ih „šalju“ u probavni trakt.
  10. Šipak – puno vlakana, malo kalorija. Šipak može da zadovolji potrebu za slatkim, a da ne ugrozi našu liniju.

Da li ste videli koje su akcije trenutno aktuelne kod nas? Pogledajte OVDE.

Оставите одговор