Šta su TOKSINI – Zašto je važno da se detoksiramo s vremena na vreme?

Toksini su, hemijski gledano, otrovne supstance koje proizvode žive ćelije ili organizmi. Na stvaranje toksina u organizmu utiče mnogo faktora, te tako i oni koji vode najzdraviji život nisu pošteđeni toksičnih ćelija u organizmu. Možemo da kažemo da je normalno da se oni s vremena na vreme pojave, ali je isto tako važno da svom organizmu povremeno pružimo detoks i svoj organizam vratimo na „fabrička podešavanja“.


Sve ćelije u našem organizmu su povezane i funkcionišu na jedan kontinuiran način. Kada se u nekom delu organizma pojavi neko strano telo ili oštećenje, koje se, domino efektom, širi na ostatak organizma, dolazi do narušavanja ravnoteže i javljaju se bolesti. A kakve veze imaju toksini sa tim?

Toksini našu reakciju izazivaju uglavnom onda kada dođe do akutnih bolesti sa jakim simptomima. Međutim, ne bi smelo da bude tako. Mi smo svakodnevno izloženi velikom broju toksina, kako spoljašnjih (egzo toksini), tako i unutrašnjih (endo toksini). Mnogi toksini mogu godinama, pa i decenijama da postoje u organizmu i tek kasnije da izazovu ozbiljne probleme.

Kako je moguće da neko ko vodi zdrav život, zdravo se hrani, fizički je aktivan i ima kvalitetan san, može da „pokupi“ toksine?

Pa, vrlo lako. 

Foto: Medical News Today

Osim unutrašnjih toksina, koji jednostavno moraju da postoje u nama, spoljašnji toksini, koji narušavaju normalan rad naših ćelija, kriju se tamo gde nikada ne bismo pomislili. Oni se nalaze u struji, Wi-Fi zracima, ruterima, antenama, pametnim uređajima, u proizvodima sa parabenima – kozmetici, u pesticidima – voću i povrću… Zatim, izloženi smo toksinima kada smo u kontaktu sa plastičnim ambalažama, lekovima, sredstvima za čišćenje, čak i novim nameštajima u našem okruženju, teškim metalima. Toksine ispuštaju i životinjski proizvodi koji se kuvaju na visokoj temperaturi. 

Drugim rečima, toksini vrebaju svuda oko nas. Složićete se – ne možemo baš na sve da utičemo.


Pogledaj: Akcija svih VERDE SOKOVA do kraja septembra – evo zašto su najbolji


Živimo u vremenu kada se brzo živi, te vrlo lako sami sebi stvaramo bolesti, kroz stres i negativne emocije. Nagomilavanje i potiskivanje problema u nama stvara negativne toksine koji mogu da se pretvore u ozbiljne bolesti.

Stručnjaci kažu da postoje simptomi koji mogu biti alarm da nam je organizam pun toksina:

 • Problemi sa probavom (gasovi, zatvor),
 • Velika želja za šećerom,
 • Problemi sa gojaznošću,
 • Problemi sa kožom,
 • Reakcije na sezonske alergije,
 • Konstantan umor,
 • Zaboravnost,
 • Bolovi u zglobovima,
 • „Divljanje“ hormona,
 • Problemi sa spavanjem itd…

Nutricionistkinja Sandra Matić Bulat kaže da je detoksikacija normalan telesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu. Cilj detoksikacije je da se ukloni višak masnoće iz jetre, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi – eliminisati otrovni otpad, otopiti nagomilan kamenac u žuči i jetri i regenerisati oštećene i uništene ćelije.

Detoks nije izgladnjavanje, nije odricanje, nije mučenje, već doslovno restartovanje organizma i vraćanje svojih ćelija u normalno stanje. 

Naš tim je vredno radio na DETOX programu i napravio je 5 čarobnih napitaka različitog sastava koji na prirodan način rešavaju gorenavedene probleme. 

Sastav sokova:

 • Krastavac, jabuka, spanać, celer, limun, peršun
 • Pomorandža, ananas, šargarepa, jabuka, limun, kurkuma
 • Aktivni ugalj, limun, ananas, nana
 • Cvekla, šargarepa, jabuka, limun, đumbir
 • Indijski orah, badem, lesnik, agava, cimet

Kako jesen kuca na naša vrata, a svaki organizam doživljava promene prilikom promene godišnjeg doba, dobro je da ga pripremimo na to. I zato…


U našoj online Verde prodavnici do kraja septembra trajaće akcija VERDE DETOX PROGRAMA:

10% popusta na online porudžbinu + besplatna dostava na teritoriji Beograda!

Poručite OVDE ili na broj telefona 060 44 38 007


Оставите одговор