Ovsena kaša je miljenica ljubitelja zdravog života, a da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?
Osim što je cena ovsenih pahuljica i mekinja izuzetno pristupačna, što nam daje potrebnu energiju za naredni dan i što dugoročno utiče na smanjenje telesne težine, doručkovanjem ovsene kaše utičete na kontrolu krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi, čuvate svoja creva, povećavate imunitet, potpomažete san i štitite kožu.
Važno je napomenuti da se to odnosi na „ručno“ pravljene ovsene kaše, a ne na kaše koje se nalaze u kesici i „zgodne“ su za poneti.
Evo nekih naših predloga koje biste ovsene kaše mogli da spremite kod kuće:
OVSENA KAŠA SA JABUKOM I CIMETOM
Potrebni sastojci:
• ovsene pahuljice
• 1 jabuka
• mleko / jogurt
• cimet
• 1 banana
Četiri kašike ovsenih pahuljica skuvajte u vodi i pomešajte ih sa izrendanom jabukom. Nakon toga, kašu prelijte sa mlekom ili jogurtom. Na kraju dodajte kašičicu cimeta da zasladite jelo. Ukoliko želite, možete dodatno ispasirati manju bananu i pomešati je sa ostatkom kaše.
ČOKO KAŠA SA BANANOM
Potrebni sastojci:
• usitnjene ovsene pahuljice
• krem za kuvanje
• kakao
• 1 banana
• mleveno seme lana
U krem za kuvanje dodajte usitnjene ovsene pahuljice. Posle nekoliko minuta kuvanja dodajte kašičicu kakaa. Bananu iseckajte na kolutove i poređajte na gotovu kašu. Na kraju, po želji, možete da dodate i mleveno seme lana preko banane.
OVSENA KAŠA SA KOKOSOM I BRESKVAMA
Potrebni sastojci:
• usitnjene ovsene pahuljice
• kokosove ljuspice
• 1 breskva
• mleko / jogurt
U jogurt ili mleko dodajte četiri kašičice usitnjenih ovsenih pahuljica. Dodajte kašiku kokosovih ljuspica i promešajte. Breskve isecite na kolutove i poređajte na površini gotove kaše. Na kraju možete dodati još malo kokosovih ljuspica preko breskve, radi ukusa, a i radi estetike.
Bon Appétit!
Pogledaj: ZDRAV RECEPT: 5 SMUTI obroka koje ćete obožavati