Jo – jo efekat: Koji je jedini način da ga izbegnete?

Sigurno ste se barem nekoliko puta u životu susreli sa situacijom gde je jedna osoba gotovo preko noći izgubila veliki broj kilograma, a onda posle nekog vremena ponovo došla na staru kilažu ili, još češće – dobila još koji kilogram dodatno. Drugim rečima, ta osoba je osetila prokletstvo jo – jo efekta.


Šta se desilo?

Osnovni problem leži u ogromnoj želji da se rešimo viška kilograma sada i odmah. Uglavnom to bude tako što čujemo od komšinice koja poznaje ženu čije je sestrine drugarice kuma smršala za nedelju dana 15 kilograma. Kako za dve nedelje treba da idemo na more, ova ideja nam se čini strašno atraktivno i odlučujemo da se uhvatimo u koštac sa dijetom koja je (uglavnom) nezdrava i koja može da ostavi posledice po fizičko, a pogotovo psihičko zdravlje.

Postoji mnogo dijeta koje nam doslovno savetuju da živimo na hlebu, vodi i vazduhu ili da pojedemo dva jajeta za ceo dan. Naravno da ćemo izgubiti kilograme kada ništa ne pružamo svom organizmu, ali je fundamentalno loše misliti da time ostvarujemo neki cilj.

Izvor: Norton Children’s

Takve „dijete odricanja“ dovode upravo do takozvanog jo – jo efekta, odnosno vraćanja na staru kilažu kada nam organizam pregladni i kada počnemo da se hranimo onako kako smo se hranili pre, a često i mnogo proždrljivije, jer nam organizam vapi za hranom. Slikovito rečeno, kada organizam pregladni i kada mu damo neku hranu (uglavnom ugljene hidrate i masti jer se nalazimo u crvenoj zoni i potrebna nam je kalorična hrana koja će nam pomoći da se brzo vratimo u normalu), on se uplaši da ćemo ga ponovo mučiti i te masti skladišti za „crne dane“ upravo u onom delu koji smo pokušali da skinemo – u salcetu.

Nakon što se vratilo sve ono što smo mukotrpno skinuli, mi bivamo još depresivniji i sebi izgledamo još gojazniji. Ali ne treba da klonemo duhom. O zdravoj dijeti postoji samo jedna istina – mršavljenje nije cilj, mršavljenje je proces. Banalno rečeno, ako smo trideset godina bili gojazni, zar ne mislite da je pomalo nerealno da izgubimo pola svoje kilaže za trideset dana? Naš organizam je navikao da funkcioniše na određeni način i da jede određenu hranu.

Kako izbeći jo – jo efekat?

Ako nam je cilj samo da imamo određen broj kilograma, u najvećem broju slučajeva doći će do jo – jo efekta u momentu kada na vagi otkuca ta cifra jer ćemo pomisliti „dobro je, sada mogu da se opustim i počastim jednom pljeskavicom“. A ako nam je cilj da dođemo do tog broja zato što želimo da budemo zdravi i vitalni, onda ćemo tu kilažu i zadržati jer smo usvojili jedno uverenje o zdravom stilu života.


Pogledaj: ZDRAV RECEPT: 5 SMUTI obroka koje ćete obožavati


Jedini zdrav način da izbegnemo jo – jo efekat jeste da dugoročno promenimo stil života. Sve ono nezdravo što jedemo i pijemo je stvar navike i, kao što smo navikli da pijemo koka kolu, tako možemo da naviknemo i da jedemo voćnu salatu za doručak. Ne moramo da se odričemo ničega što volimo, samo treba da naučimo da balansiramo ishranu.

Priuštite sebi jedan cheat-day u nedelji kada ćete moći da jedete sve ono što volite. I nemojte da brinete. Kao što nećete smršati ako šest dana jedete burek, a sedmi dan zelenu salatu, tako se nećete ugojiti ni ako jedan dan date sebi oduška, a šest budete disciplinovani.

Kakvo je vaše iskustvo sa jo – jo efektom?

Оставите одговор