LUBENICA – zašto je dobra, koliko ima kalorija i da li goji?

Topli dani su period kada nam organizam traži najviše tečnosti. Kako se lubenica sastoji od skoro 92% vode, ona je idealna da nas rashladi, ali i smanji apetit i „zavara“ glad na neko vreme. Iako je jedna od omiljenih letnjih zakuski, ne bi bilo naodmet da znamo da ova poslastica zapravo nije voće, već spada u vrstu povrća.

Iako je skoro čitav njen sastav voda, odlična je za poboljšanje funkcionisanja organizma. Takođe stimuliše normalan rad bubrega, pospešuje izbacivanje toksina i sprečava upalne procese u organizmu. Konzumacijom lubenice u svoj organizam unosimo vitamine koji su potrebni za normalan rad srca – vitamini A, B1, B6 i C, kalijum i magnezijum za regulaciju krvnog pritiska i još mnoge druge.

Da li lubenica može da zameni neophodnu dnevnu količinu vode koju treba da unesemo u organizam?

Izvor: Pixabay

Udeo vode u sastavu lubenice jeste veliki, ali niti ona niti bilo koje drugo voće ili povrće ne može da „zameni“ vodu. Iako je veće uživanje jesti lubenicu nego piti puno vode, ona može da nas osveži, ali to ne znači da treba da prestanemo da unosimo u organizam minimalno dve litre vode dnevno. Dakle, odgovor je ne – lubenica ne može da zameni vodu, ali ne može ni da odmogne.

Da li lubenica goji?

Lubenica je ljubimica gurmana velikim delom zato što je nutritivno bogata, a ima vrlo malo kalorija. Ona je odlična za gubitak kilograma, jer na 100 g lubenice unosite samo 30 kalorija u organizam. Ono što treba da znate jeste da ova letnja poslastica sadrži veoma visok glikemijski indeks (brzina kojom raste nivo šećera u krvi nakon uzimanja hrane) i ukoliko imate problema sa povišenim šećerom, trebalo bi da povedete računa da ne preterujete sa lubenicom. U svakom drugom slučaju, ne možete da preterate.

Upravo iz razloga što se zbog količine vode u lubenici čini da je apetit smanjen, sve je popularnija tzv. lubenica dijeta koja može da bude više ili manje rigorozna – 1) lubenica kao jedino jelo za doručak, ručak, večeru i užine, 2) lubenica kao zamena za doručak i večeru, uz normalan kuvani ručak i 3) lubenica uz probiotski jogurt za doručak i večeru.

Koliko često Vi jedete lubenicu?


Pogledaj: Zašto je AVOKADO osvojio svet – sve što treba da znate o ovom voću


 

Оставите одговор