Zašto je AVOKADO osvojio svet – sve što treba da znate o ovom voću

Avokado ili Persea americana je veoma popularno voće i zastupljeno u svakodnevnoj ishrani. Njegova popularnost ne leži u prijatnom ukusu, već pre svega u bogatoj nutritivnoj vrednosti.


Osim toga, lepota avokada je i u tome što može da se servira na razne načine: kao prilog gotovom jelu, u salati, u umacima, u smutiju, u supama, dezertu ili čak i u sušiju. Ono što bi trebalo da znate jeste da avokado ne bi trebalo da kuvate, već da ga isključivo servirate naturàle.

Iako je njegova cena na tržištu nešto viša od ostalog voća, ta cena je razumna kada se sagleda njegova retkost i nutritivni benefiti koje dobijate konzumacijom ove zelene poslastice.

Važno je da znate da avokado nije samo vitaminska, već i kalorijska bomba. Ceo avokado ima 322 kalorije. Ukoliko vam ta informacija ne govori mnogo, otkrićemo vam da je to nešto malo manje od porcije pomrita iz MekDonaldsa!


Pogledaj: Zašto VERDE DETOX PROGRAM čišćenja?


Zbog toga bi idealno bilo da konzumirate 1/3 avokada po obroku. Trećina avokada ima 106 kalorija, 9,7, grama masti, 1,3 grama proteina, 5,6 grama ugljenih hidrata i 4,4 grama vlakana.

Sjajna vest je da su u pitanju zdrave masti koje su potrebne našem organizmu i, balansiranom konzumacijom ove poslastice, neće doći do bombastičnog (i neželjenog) povećanja telesne težine.

Mnogi nutricionisti preporučuju da konzumiramo avokado i naglašavaju da se u njemu sastoje skoro svi vitamini i minerali koji su potrebni našem organizmu na dnevnom nivou, kako bi on funkcionisao normalno. Međutim, koji su to tačno vitamini i minerali od kojih je sačinjen  avokado?

Izvor: Pixabay

 

Sa samo 100 g avokada u svoj organizam unosite čak 16 elementarnih vitamina i minerala!

Evo i koji su to  i koja je njihova funkcija:

  • Vitamin A –od neprocenjive vrednosti za vid, rast, razvoj kostiju, imunitet, za integritet sluznica i kože, itd…
  • Vitamin C –značajna ulogu u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca u organizmu, stvaranju vezivnog tkiva i jačanju imunog sistema;
  • Vitamin B1 – normalan rad svih mišićnih vlakana;
  • Vitamin B2 – neophodan za rast svih ćelija u organizmu;
  • Vitamin B3 – utiče na psihičko zdravlje i neophodan je za metabolisanje šećera, masti i proteina;
  • Vitamin B5 – posebno važan za očuvanje kože i kose, za sprečavanje umora i za zarastanje rana na telu;
  • Vitamin B6 – važan za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, kao i za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonin);
  • Vitamin K – sprečava zgrušavanje krvi u organizmu. Nedostatak vitamina K može da izazove razne ozbiljne bolesti organizma;
  • Vitamin E – zadužen za rastvaranje masti u organizmu;
  • Kalijum – važan za normalno funkcionisanje creva i mišića, kao i ispravne srčane kontrakcije, a stručnjaci tvrde da je avokado čak bolji izvor kalijuma nego banane;
  • Magnezijum – rad srca, mišića, bubrega, rast zuba i kostiju;
  • Mangan – regulisanje polnih hormona, jačanje kostiju, regulacija šećera u krvi;
  • Bakar – važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u organizmu;
  • Gvožđe – snabdeva kiseonikom vitalne organe, mozak, srce i jetru;
  • Cink – poboljšava stanje kože, povećava libido, ojačava imuni sistem, štiti od prehlade itd…
  • Fosfor – esencijalan za izgradnju kostiju i zuba.

Nutricionisti kažu – mi smo ono što jedemo. A da li ste Vi zadovoljni onim što ste danas?

 

Оставите одговор