Da li znate koliko je kruška blagotvorna za zdravlje?

Sigurno malo ko razmišlja koliko je kruška blagotvorna za zdravlje. Pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji.

Minerali i dijetalna vlakna

Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka a svaka je vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Razne sorte su dostupne tokom čitave godine, iako im je prava sezona od sredine augusta pa do kraja oktobra.

Plodovi krušaka su bogati mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, gvožđem i brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A i C, većinu vitamina iz grupe B i D.

Zanimljivo je takođe da kruška sadrži više pektina od jabuke. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju na probavni, a zatim i na kardiovaskularni sistem.

Za žuč, artritis, giht i pritisak

Kruške manje od drugog voća izazivaju alergiju. Korisne su u lečenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žučne kese, artritisa i gihta. Takođe mogu biti korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog lekovitog delovanja antioksidanata glutationa, smanjuju i rizik i od pojave moždanog udara.

Kruška dobro reguliše nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcijuma koji sadrži, kruška je voće koje se najviše savetuje djeci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Sok za dijabetičare

Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, prikladan je i za dijabetičare. Zbog svog osvežavajućeg delovanja sok od kruške može olakšati gorušicu.

Kada kupujete krušku potražite čvrste, ali ne pretvrde, glatke plodove, koji su bez oštećenja, bez tamnih mekanih delova i znakova plesni, prenose mediji u regionu. Boja kruške ne mora biti jednolična, već može sadržati crvenosmeđe delove ili smeđe tačke na kori koje su karakteristične za neke podvrste i često sadrže intenzivniju aromu.

Izvor krstarica.com

Оставите одговор