Evo zbog čega ćete pomorandže jesti svakodnevno!

Pored svog predivnog ukusa, pomorandže su izuzetno dobre za naše zdravlje. Iako je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka.
 
Na ovih 10 načina pomorandže pomažu našem organizmu u borbi protiv bolesti i štetnih uticaja iz okoline.
 
1. Pomarandže su prava riznica vitamina i mierala koji su svakodnevno neophodni za pravilan rad našeg organizma.
 
2. Štiti naš kardiovaskularni sistem i pomaže izbacivanju nataloženih masnih naslaga u njemu.
 
3. Pomorandže pomažu i zdravlju naših usta tako što jača naše zube, ali i kosti. Od minerala ima kalcijum koji se lako apsorbuje, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verde Mercato (@verdemercato) on

4. Poznato je da je pomorandža dobra i za regulisanje krvnog pritiska. Istraživač profesor dr Ketrin Begharst naglasila je da pomorandže imaju najveći procenat antioksidanasa od sveg voća.
 
5. Njihovo svakodnevno konzumiranje pomaže pri smanjivanju nivoa holesterola u krvi. Imaju i više od 170 različitih fitohemijskih sastojaka, više od 60 flavonoida, za koje je već dokazano da poseduju antizapaljenske i antitumorske sastojke, kao i sastojke koji sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara
 
6. Manje je poznato da narandžasta riznica štiti i bubrege.
 
7. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E, pa je dobar saveznik u borbi protiv različitih infekcija.
 
8. Sok pomarandže pomaže u zaštiti kože, naročito u zimskom periodu. Tokom hladnijeg perioda kiselina pomorandže otkloniće mrtve ćelije kože, pa će vrlo brzo postati nežna i glatka.
 
9. Pomaže u čišćenju krvi. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.
 
10. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.

Оставите одговор