Osim što je izuzetno ukusno, grožđe može da se pohvali i neverovatnim nutritivnim vrednostima, a lista dobrobiti za zdravlje svake godine raste.
Vitamini i minerali za celo telo
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i podariti mu potrebne vitamine. Ove letnje bobice obiluju vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće i 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.
Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet.
Grožđe čuva zdravlje
Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca.
View this post on Instagram
Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama voćnog šećera.
Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umerenim količinama – povećava nivo HDL („dobrog“ holesterola), a smanjuje nivo LDL („lošeg“) holesterola u krvi. Važno je napomenuti da seme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa.
Izvor: https://stil.kurir.rs/