Evo šta unesete u organizam sa svakim zrnom grožđa

Osim što je izuzetno ukusno, grožđe može da se pohvali i neverovatnim nutritivnim vrednostima, a lista dobrobiti za zdravlje svake godine raste.

Vitamini i minerali za celo telo

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i podariti mu potrebne vitamine. Ove letnje bobice obiluju vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće i 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet.

Grožđe čuva zdravlje

Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verde Mercato (@verdemercato) on

Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama voćnog šećera.

Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umerenim količinama – povećava nivo HDL („dobrog“ holesterola), a smanjuje nivo LDL („lošeg“) holesterola u krvi. Važno je napomenuti da seme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa.

Izvor: https://stil.kurir.rs/

Оставите одговор