Benefiti limuna i kako ga upotrebiti

Jedinstven miks vitamina, minerala, antioksidansa i pojedinih biogenih elemenata poput kalcijuma i fosfora učinili su limun jednim od najčešće konzumiranih voća. Ima široku primenu, a osim u ishrani koristi se kao medikament, sredstvo za izbeljivanje i čišćenje, pa i kozmetički preparat. Evo šta činite za svoje telo koristeći limun:

1. Visok krvni pritisak
Iscedite polovinu limuna u šolju mlake vode i popijte ga rano ujutro na prazan stomak. Ovo može pomoći osobama koje boluju od visokog pritiska, i ublažiti vrtoglavicu i simptome prehlade. Osim toga, vraća pH balans krvi i poboljšava raspoloženje.

2. Kamen u bubregu
Normalan nivo citrata u urinu sprečava formiranje kristala koji izazivaju kamenje u bubregu, a preventivno se koristi limun razblažen u vodi.

3. Dezinfekciono sredstvo
Zbog svog antibakterijskog svojstva, može se koristiti za dezinfekciju radne površine i predmeta, ali i za ublažavanje bolova u grlu tokom prehlade.

4. Osveživač prostora
Sve što treba da uradite je da sipate limun pomešan s vodom u flašicu sa raspršivačem i naprskate prostoriju nekoliko puta. Osim ovoga, možete ostaviti koru limuna i još nekog citrusnog voća preko noći, što će neutralisati neprijatne mirise.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verde Mercato (@verdemercato) on

5. Anti-aging
Iscedite ceo limun i pomešajte s vodom, pijte u toku dana. U želucu se smanjuje pH vrednost, a bazna sredina usporava starenje. Sadrži vitamin C koji podstiče sintezu kolagena u koži i kosi, održavajući ih čvrstim i elastičnim, dok njegovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

6. Sredstvo za borbu protiv insekata
Zbog jakog mirisa tera insekte, pogotovo buve i moljce. Ako imate kućnog ljubimca i problem sa ovim parazitima, brže ćete ih se otarasiti ako naprskate kuću limunovim sokom. U slučaju moljaca pomoći će limunova kora.

7. Dodatak deterdžentu za pranje veša
Za pojačano čišćenje, samo dodajte šolju svežeg soka u deterdžent i limun će ukloniti fleke sa pamučne odeće, a daće joj i osvežavajući miris.

Izvor: https://lifehacker.rs/

Оставите одговор