Zanimljivosti i benefiti o kruškama koje niste znali

kruške

Tradicionalna medicina davno je prepoznala lekovita svojstva kruške. Pre nego nešto kažemo o tome želimo skrenuti pažnju da se kruška ne sme jesti na prazan stomak ili nakon mesa i teških jela. Pogotovo se nakon kruške ne smije piti voda, jer može izazvati prolev. S druge strane, ukoliko patite od opstipacije (zatvora) kruške su izvrsno rešenje za ovaj problem. Sveže kruške i kompot od krušaka doprinose čišćenju creva. Zasluga je to pektina, koji se nalazi u kruškama, ponaša se kao diuretik i ima blagu laksativnu aktivnost. Pektin u kruškama pomaže smanjenju nivoa holesterola, naročito ukoliko se jedu sveže neoguljene kruške, s tankom i mekom korom.

Hrana za dojenčad

Mnogi lečnici preporučuju da kruške budu jedan od prvih plodova kojima treba hraniti bebu. Iako ove tvrdnje nisu naučno dokazane, niko ne dovodi u pitanje činjenicu da se kašice od krušaka lako probavljaju, pa se zato daju bebama od najranije dobi. Još jedan od razloga zbog kojeg treba forsirati kašice od krušaka je što ovo voće veoma retko izaziva alergije.

Usporava starenje

Najmanje tri obroka voća dnevno za 36% snižavaju rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja starenjem. Podaci objavljeni u Archives of Ophthalmology pokazuju da se za ova lekovita svojstva treba zahvaliti antioksidantima, vitaminima A, C i E, koji se nalaze u kruškama.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Antioksidans glutation koji se nalazi u kruškama pozitivno djeluje na snižavanje pritiska, a umanjuje i rizik od pojave moždanog udara. Još jedan antioksidans iz krušaka – kvercetin pomaže u prevenciji raka i arterijskih oštećenja koja mogu dovesti do bolesti srca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verde Mercato (@verdemercato) on

Štiti od dijabetesa

Kruške su zaradile posebno priznanje za smanjenje rizika od pojave dijatesa tipa 2. Istraživači su utvrdili da određene vrste flavonoida u hrani mogu poboljšati osetljivost na inzulin, a od posebnog interesa u ovom području su tri skupine flavonoida (flavonoli, flavan-3-oli i antocijana), koji se nalaze upravo u kruškama. Međutim, nova analiza Nurses ‘Health Study pokazala je da kombinacija jabuke i kruške ima najbolji učinak na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Dijabetičarima se savetuje da redovno uzimaju sok od svežih krušaka 30 minuta pre jela.

Leči prostatitis

U tradicionalnoj medicini kruške se hiljadama godina koriste za lečenje prostatitisa, koji je je jedna od najčešćih uroloških dijagnoza muškaraca mlađih od 50 godina. Čaj od lista kruške utiče na izbacivanje kamena i peska iz bubrega i olakšava eliminaciju bakterija iz mokraćnih puteva, a deluje i na upalu zglobova.

Poboljšava rad srca

Zbog visokog udela kalija i natrija kruške podstiču izlučivanje tečnosti i snižavanje krvnog pritiska, poboljšavaju rad srca, prenošenje nervnih impulsa i rad mišića. Osim kalija i natrija, kruške sadrže i dosta folne kiseline, što pomaže u sprečavanju pojave artritisa i reume, te je neophodna za dobar neuro-mišićni rad.

Otklanjaju umor

Preporučljivo je jesti kruške kod umora, vrtoglavice, lupanja srca, kod gubitka apetita i imuniteta. Ako ste anemični svaki dan pojedite dve velike kruške za ručak kao desert. U ovom slučaju kruške se jedu oguljene, dok se pulpa treba pomešati s dve kašike meda.

Smanjuje kašalj i leči bronhitis

Kruške i esencije suhih krušaka pomažu kod kašlja i groznice. Kuhana i pečena kruška se koristi za lečenje bronhitisa i plućne tuberkuloze.

Snižava temperaturu

Vekovima se kruške koriste za snižavanje temperature. Velika čaša sveže isceđenog soka od kruške će doprineti neposrednom osećaju hlađenja.

Izvor: https://visoko.co.ba/

Оставите одговор