15 zanimljivosti o ananasu koje niste znali

Ananas je voće jedinstvenog ukusa i izgleda, sa izuzetno blagotvornim dejstvom na naše zdravlje. Poslednjih godina postao je posebno popularan širom sveta, te ste sigurno primetili odeću sa printom ananasa, torbice, minđuše i priveske u njegovom obliku, šolje, postere – gotovo svuda!

Predstavljamo vam 15 činjenica koje niste znali o ananasu:

1. Ananas je bio nepoznat Evropljanima, sve dok ga nije otkrio Kristofer Kolumbo 1493. godine na Karibima i doneo u Španiju.

2. Ananas je internacionalni simbol dobrodošlice.

3. U pitanju je zeljasta višegodišnja biljka. Uglavnom raste 1 do 1,5 metra visine, ali ponekad i više od toga. Sam ananas narasta do 30 centimetara dužine i najčeće bude težak između 0.54 i 4.5 kilograma.

4. Australijanci imaju sleng koji glasi „to get the rough end of the pineapple“, koji znači „biti nefer tretiran“ ili „naći se u nezgodnoj situaciji“.

5. Ananas sadrži visoku koncentraciju vitamina C, vitamin A i vitamine B grupe, kao i pojedine minerale, mangan i enzim bromelain koji razgrađuje proteine.

6. Ananasu su potrebne tri godine kako bi dostigao zrelost.

7. Velika većina evropskih zemalja koriste reč ananas, dok se državama engleskog govornog područja ovo voće naziva pineapple. Azijske države imaju uglavnom drugačije nazive za ananas.

8. Stablo ananasa ima predivne cvetove, koji varijaju u boji – od lavande do crvene. Plod nastaje sjedinjavanjem velikog broja cvetova (čak do 200 cvetova).

9. Iako originalno potiče iz Južne Amerike, većina ananasa u prodavnicama širom sveta uvezeno je iz Južnoistočne Azije.

10. Oprašivanje ananasa u prirodi uglavnom obavljaju kolibriji, ali s obzirom da prisustvo semena loše utiče na kvalitet ploda – na Havajima je zabranjen uvoz kolibrija, s obzirom da je gajenje ananasa jedna od najvažnijih privrednih kultura u ovoj zemlji.

11. Zabluda je da boja ananasa govori o njegovoj zrelosti. Razlika u boji je uglavnom rezultat mesta gde je ananas uzgajan.

12. Ananas poboljšava plodnost s obzirom da je bogat antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala u našem telu.

13. Ananas ne nastavlja da zri nakon branja, stoga ga treba pojesti najviše dva dana od kupovine, ukoliko je stajao na sobnoj temperaturi.

14. Takođe pomaže u očuvanju zdravlja našeg srca, jer sadrži vlakna, vitamin C i kalijum, zahvaljujući kog snižava povišeni krvni pritisak.

15. Zahvaljujući upravo bromelainu, ananas se smatra voćem koje umnogome doprinosi poboljšanju našeg zdravlja. Bromelain ima antikancerogeno dejstvo, pomaže u lečenju poremećaja digestivnog trakta, pomaže u bržem oporavku posle operacija i intervencija, pomaže u borbi protiv alergija i astme, umanjuje bolove u zglobovima i usled artritisa.

Izvor: ananasmag.com

Оставите одговор