U poslednje vreme karfiol je povrće kome se zaista poklanja dosta pažnje. On pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljki.
Ovu moć daju mu antioksidanti, kojima se karfiol može pohvaliti u velikom broju u svom sastavu. Pored antioksidanata karfiol je veoma bogati vitaminom C i upravo ova dva sastava u kombinaciji sprečavaju pojavu raka. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma…
Nutricionisti ga preporučuju kao obaveznu namirnicu na meniju žena koje ulaze u menopauzu, kao i pripadnika jačeg pola koji imaju problema s prostatom.
Ima veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.
Karfiol veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti pa ga zato treba često koristiti u ishrani.